Ex-Syriëstrijder daagt Belgische staat voor rechtbank

06/11/15 om 19:11 - Bijgewerkt om 19:10

Voormalig Syrië-strijder Hakim Elouassaki dagvaart de Belgische staat voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. Hij eist een schadevergoeding van 100.000 euro omdat de opeenvolgende regeringen al 50 jaar geen gespecialiseerd centrum voor de observatie van mogelijk geestesgestoorden opgericht hebben.

Ex-Syriëstrijder daagt Belgische staat voor rechtbank

Abderrahim Lahlali © Belga Image

Dat melden de Standaard en Het Nieuwsblad en bevestigen de advocaten van de man.

Psychiatrisch onderzoek

De 23-jarige Hakim Elouassaki vertrok in oktober 2012 samen met zijn broer Houssien naar Syrië maar keerde in april 2014 zwaargewond naar ons land terug nadat hij een granaatscherf in zijn hoofd had gekregen.

Normaal had hij in september 2014 moeten terechtstaan op het grote Sharia4Belgium-proces in Antwerpen maar de correctionele rechtbank besliste, op aangeven van de gerechtspsychiaters, dat hij eerst aan een uitgebreid psychiatrisch onderzoek moest worden onderworpen, om na te gaan of hij ontoerekeningsvatbaar was.

Daarnaast liep er tegen Hakim Elouassaki ook een onderzoek voor ontvoering en moord, en in dat dossier nam de raadkamer ook de beslissing dat Elouassaki in observatie moest gesteld worden.

Schadevergoeding en dwangsom

'Dat moet gebeuren in een gepaste setting, in een gespecialiseerd centrum', zegt meester Abderrahim Lahlali. 'Een dergelijk centrum is in België bij wet voorzien sinds 1964, maar werd nooit opgericht. Het gevolg is dat onze cliënt nog steeds in voorlopige hechtenis zit, in een aparte vleugel van de gevangenis, waar de gerechtspychiaters hem niet kunnen observeren en waar zijn geestes- en fysieke toestand achteruit gaat.'

Elouassaki's advocaten eisen daarom een morele schadevergoeding van 100.000 euro en een dwangsom van 2.500 euro per dag voor elke bijkomende dag dat de man in de gevangenis blijft. Het proces is vrijdag ingeleid maar een vonnis wordt pas tegen eind 2016 verwacht. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners