Evenementenzaal onder piste van Gentse Wintercircus

21/12/12 om 14:58 - Bijgewerkt om 14:58

(Belga) Een evenementenzaal onder het centrale overdekte binnenplein van het Gentse Wintercircus en een constructie met een dubbele doekenrij om de lege ruimte in te delen. Dat is de visie van Atelier Kempe Thill, het Rotterdamse ontwerpteam dat uit negentien kandidaten het historische gebouw mag omvormen tot "een hedendaagse hotspot voor innovatie en ontmoeting".

Eén centraal ringvormig projectiescherm en een dubbele set van gordijnen rond het binnenplein moeten ervoor zorgen dat de ruimte op verschillende manieren gebruikt kan worden. Kempe Thill spreekt over "de terugkeer van het circus" omdat de piste volledig kan worden afgesloten, zonder de doorgang door het gebouw te belemmeren. "Zijn aanpak getuigt van groot respect voor de rijke geschiedenis van het gebouw", aldus Tom Balthazar, voorzitter van het stadsontwikkelingsbedrijf AGSOB. "De ingrepen op het gebouw zijn minimaal, maar de flexibiliteit inzake invulling en toepassing maximaal." Het Wintercircus, tussen de Lammerstraat en de Platteberg, was van 1894 tot 1939 een overdekt circusgebouw en sloot in 1978 als garage. In 2015 wordt er ruimte geboden aan diverse multimediabedrijven, evenementen, horeca en eventueel aan multimedia gelinkte retail. Onder meer iCubes, een bedrijvencentrum voor startende ICT-bedrijven, de Luisterpuntbibliotheek voor mensen met een leesbeperking en mogelijk het Vlaams Instituut voor de Archivering en Ontsluiting van het Audiovisueel Erfgoed (VIAA) zullen er hun intrek nemen. De renovatie van het Wintercircus maakt deel uit van het breder project "De Waalse Krook", waarbij in 2015 de nieuwe Stedelijke Bibliotheek en een Centrum voor Nieuwe Media openen. (MVL)

Onze partners