Europese doelstelling hernieuwbare energie: ‘Haalbaar als alle landen er samen voor gaan’

Bart Tommelein en Geert Bourgeois © Belga

Volgens Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) is de Europese doelstelling van 32 procent hernieuwbare energie tegen 2030 ‘haalbaar als alle landen er samen voor gaan’.

Het aandeel van hernieuwbare energie moet in de Europese Unie tegen 2030 toegenomen zijn tot 32 procent. Daarover hebben de Europese Raad, het Europees parlement en de Europese Commissie donderdagochtend een akkoord bereikt. ‘Persoonlijk denk ik dat dit haalbaar is als alle landen er samen voor gaan’, zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. ‘Ik zal met een ambitieus plan naar de Vlaamse regering gaan over hoe en hoeveel Vlaanderen kan bijdragen om die doelstelling met Europa te halen’, klinkt het.

Donderdag kopte de krant De Standaard nog dat Vlaanderen de ambitieuzere doelstellingen rond hernieuwbare energie zou blokkeren. Iets wat Vlaams minister-president Geert Bourgeois meteen nuanceerde. ‘We zijn zeer ambitieus en we blokkeren niets’, aldus Bourgeois. De Vlaamse regeringsleider vindt wel dat de plannen ‘haalbaar, betaalbaar en realistisch’ moeten zijn.

Bourgeois: ‘Handtekening kost niks, maar ik wil het onderbouwd hebben’

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) wil het Europese akkoord over de doelstellingen rond hernieuwbare energie analyseren. De Vlaamse regeringsleider ontkent dat Vlaanderen ambitieuzere doelstellingen zou blokkeren of zou dwarsliggen. ‘Maar je mag de mensen ook niks wijsmaken. Een handtekening zetten onder de ambitie om 32 procent hernieuwbare energie te hebben tegen 2030 kost niks. Maar ik wil het onderbouwd hebben’, zo zegt Bourgeois aan de VRT.

Het aandeel van hernieuwbare energie moet in de Europese Unie tegen 2030 toegenomen zijn tot 32 procent. Daarover hebben de lidstaten, het Europees parlement en de Europese Commissie deze ochtend een akkoord bereikt.

Terwijl Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) de scherpere doelstelling meteen verwelkomde en bestempelde als ‘haalbaar als alle landen er samen voor gaan’, is Vlaams minister-president Geert Bourgeois wat voorzichtiger. Hij wijst er eerst en vooral op dat het ging om een ‘informele gedachtewisseling’ en dat er nog geen formeel akkoord is.

Bourgeois ontkent alvast dat Vlaanderen ambitieuzere doelstellingen zou blokkeren. ‘Vlaanderen is ambitieus, Vlaanderen blokkeert niets’, zegt hij. Maar het moet wel ‘haalbaar’ zijn, stipt de Vlaamse regeringsleider aan. Volgens hem blijkt uit Europese cijfers dat België een potentieel heeft van 16 tot 19 procent hernieuwbare energie. Bovendien is het aandeel hernieuwbare energie in Vlaanderen – ondanks alle inspanningen – op elf jaar tijd met amper 4,5 procent gestegen (van 1,9 naar 6,4 procent, red.) ‘Ik ga graag ambitieuze engagementen aan, maar dan moeten die onderbouwd zijn’, aldus Bourgeois.

De Vlaamse minister-president wijst ook op de limieten. ‘We zijn niet Zweden of Spanje’, klinkt het. Daarom zijn goede intra-Belgische afspraken ook cruciaal. Wat kan federaal doen (bv. op het vlak van offshore)? Welk aandeel kan Wallonië voor haar rekening nemen? enz…

Marghem tevreden

Federaal minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) is tevreden met de nieuwe Europese doelstellingen voor hernieuwbare energie. Ze verzekert ook dat het federale niveau alvast zijn deel van de inspanning zal doen.

Het aandeel van hernieuwbare energie in de EU moet tegen 2030 toegenomen zijn tot 32 procent. Onderhandelaars van de lidstaten, het Europees Parlement en de Commissie hebben daarover donderdagochtend een akkoord bereikt. De verschillende betrokkenen moeten het compromis nu wel nog formeel goedkeuren. Federaal minister van Energie is tevreden met het akkoord. Ze benadrukt onder meer dat er al een ‘robuust plan’ bestaat om de productie van windenergie op de Noordzee te verdubbelen tegen 2030.

Partner Content