Europese Commissie keurt nationalisering Dexia Bank België voorlopig goed

17/10/11 om 18:19 - Bijgewerkt om 18:19

De reddingsoperatie, waarbij de federale overheid de bank van de Dexia groep overnam voor 4 miljard euro, was volgens de Commissie 'noodzakelijk om de financiële stabiliteit te vrijwaren'.

De Europese Commissie geeft voorlopig groen licht aan de nationalisering van Dexia Bank België. De reddingsoperatie, waarbij de federale overheid de bank van de Dexia groep overnam voor 4 miljard euro, was volgens de Commissie "noodzakelijk om de financiële stabiliteit te vrijwaren".

Slechts een week na de redding van Dexia Bank is de Commissie naar eigen zeggen nog niet in staat om definitief vast te stellen of de regeling al dan niet in strijd is met de Europese regels voor staatssteun. Ze opent daarom een onderzoek ten gronde. In 2008 deed ze hetzelfde toen België, Frankrijk en Luxemburg Dexia een eerste keer te hulp schoten.

Herstructureringsplan

Ook net als toen vraagt de Commissie dat er een herstructureringsplan wordt uitgetekend. Ons land krijgt zes maanden de tijd om Dexia Bank België te hertekenen.

"Wat we vandaag beslist hebben, moet je eigenlijk zo zien: we zeggen ja tegen de staatssteun voor Dexia Bank, maar op voorwaarde dat de bank geherstructureerd wordt", legt een woordvoerster van Europees commissaris voor Mededinging Joaquin Almunia uit. "Het herstructureringsplan zal moeten bewijzen dat Dexia een levensvatbare bank is en zal de compensatiemaatregelen voor de ontvangen staatssteun moeten opsommen."

België heeft nu zes maanden de tijd om een nieuw herstructureringsplan voor de bank bekend te maken. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners