Europese actiedag laat zich stevig voelen

13/11/12 om 23:23 - Bijgewerkt om 23:23

Door de 24-urenstaking bij de NMBS is het ook bijzonder druk op de snelwegen naar Brussel.

Check www.railtime.be voor informatie over het treinverkeer.

De actiedag tegen de bezuinigingskoers van Europa laat zich stevig voelen in België.

NMBS: Brussel-Centraal, Zuid én Noord volledig platIn Wallonië rijden nagenoeg geen treinen, terwijl ook de Brusselse noordzuid-as volledig plat ligt. In Vlaanderen rijden er wel treinen, maar ook daar wordt blijkbaar toch gevolg gegeven aan de staking en zijn al treinen afgeschaft.

Probleem in Brussel is dat de stations Centraal en Zuid niet bediend worden. Brussel-Noord was voor de helft geblokkeerd, maar kort na negen uur is ook het treinverkeer daar stilgelegd. Daardoor ligt de cruciale noordzuid-as volledig plat.

Het spoor probeerde reizigers nog via Brussel-Noord tot in het stadscentrum te krijgen, maar ook dat lukt nu dus niet meer. "Actievoerders hebben het spoorverkeer stilgelegd", zegt Frédéric Petit, woordvoerder van netbeheerder Infrabel. "Onze laatste reddingsboei om reizigers in Brussel te krijgen, is daarmee weggevallen. We brengen reizigers nu tot verder gelegen stations, zoals die van Schaarbeek en Vilvoorde.

THALYS: Volledig plat

Het verkeer van de Thalys-hogesnelheidstreinen is volledig onderbroken. De maatschappij raadt de reizigers af om woensdag te reizen. Zij kunnen hun tickets voor een op woensdag voorziene rit omruilen of laten terugbetalen.

Een Thalys-trein vanuit Amsterdam naar Parijs strandde in Brussel-Noord door de acties op het spoor. Een woordvoerster van Thalys International meldt dat de trein tot de eindbestemming zal kunnen rijden. Hoelang dat evenwel zal duren, is nog niet geweten. De trein telt goed 210 reizigers.

Bij Eurostar kon de eerste trein van Brussel-Zuid naar Londen niet uitrijden. De reizigers konden evenwel met een latere trein mee. De maatschappij meldt de situatie op de voet te volgen en hoopt dat zoveel mogelijk treinen toch kunnen uitrijden.

TEC: Ernstig verstoord
Het netwerk van de Waalse vervoermaatschappij TEC kampt met verschillende verstoringen. Bij de Brusselse MIVB en De Lijn in Vlaanderen rijdt alles normaal.

SNELWEGEN: Hinder naar BrusselDoor de acties op het spoor zijn de ochtendfiles op de weg langer dan op een 'normale' woensdagochtend.Het verkeer ondervindt vooral hinder op de snelwegen naar Brussel.

BRUSSELS AIRPORT: Aantal vluchten afgelast

De actiedag heeft ook gevolgen voor de luchtvaart. Een aantal vluchten naar Portugal en Spanje is afgelast. De luchthaven waarschuwt ook voor problemen voor wie met het openbaar vervoer naar de luchthaven wil komen. Wie toch met het openbaar vervoer wil komen, moet ruimschoots op tijd vertrekken. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners