Europese aanval op spaargeld zorgt voor verdeeldheid

09/04/13 om 06:55 - Bijgewerkt om 06:55

De socialisten reageren fel op het voorstel om grote spaarders te laten meebetalen als er zich nog een bankencrisis voordoet. Minister van Financiën Koen Geens vindt het idee 'niet onlogisch'.

Europese aanval op spaargeld zorgt voor verdeeldheid

© Belga

Eurocommissaris Olli Rehn zorgde voor heel wat commotie met zijn plan om de grote spaarders te laten meebetalen bij een bankredding. Rehn verklaarde dat grote spaarders vaker een deel van hun spaargeld zullen verliezen als een bank gered moet worden. Volgens hem is er een richtlijn in de maak waardoor beleggers en spaarders vanaf een deposito van 100.000 zullen worden aangesproken bij een herstructurering of ontmanteling van een bank.

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) is het idee dat grote spaarders meehelpen bij de redding van een bank niet ongenegen. Hij vindt het 'niet onlogisch' dat grote spaarders aangesproken worden. Het is volgens hem 'oneerlijk' dat de belastingbetaler opdraait voor 'verkeerde keuzes van sommige depositohouders'.

Geen algemene regel

Ook Eurocommissaris Karel De Gucht verdedigt het voorstel van zijn collega Rehn. De Gucht benadrukte in De Ochtend op Radio 1 dat het voorstel geen algemene regel is. De toestand in Cyprus, waar de grote spaarders getroffen werden, was een speciaal geval omdat er heel wat Russische oligarchen grote sommen hadden staan. Voor De Gucht moet geval per geval bekeken worden en moet ook nagegaan worden of de bank in nood al dan niet een systemische bank is.

De Gucht merkte ook nog op dat vandaag de spaartegoeden tot 100.000 euro gewaarborgd zijn. Dat betekent dan toch dat sommen boven dat bedrag niet gewaarborgd zijn. Wie zou een dergelijke bescherming overigens moeten betalen?, vroeg de eurocommissaris zich af.

'De wereld op zijn kop'

Een 'absoluut gevaarlijke piste', vindt SP.A-voorzitter Bruno Tobback dan weer. "Dit staat haaks op de verhouding tussen de bank en de spaarder", verklaarde hij. De SP.A-voorzitter wijst erop dat de spaarder erop rekent dat de bank zijn geld verstandig en veilig belegt. Dat hij zou moeten opdraaien voor de fouten van de bank, is de wereld op zijn kop, "net zoals toen de belastingbetaler moest opdraaien voor de fouten van de banken".

Uit de voorbije bankencrisis moeten er volgens Bruno Tobback lessen getrokken worden. Het is de rol van de overheid om een bankentoezicht en regels uit te werken die functioneren.

Bruno Tobback wijst er ook op dat het idee van Rehn in dezelfde lijn ligt van de uitspraken van Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem na de redding van Cyprus, die tot een crash van de beurzen hebben geleid. De spaarder moet zich niet bezig houden met het beheer van zijn bank, hij heeft daar ook niets over te zeggen, besluit Bruno Tobback. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners