Europees voedselagentschap maakt komaf met omstreden ggo-studie

(Belga) EFSA, het Europese voedselveiligheidsagentschap, heeft de omstreden Franse studie naar de vermeende schadelijke gevolgen van ggo’s definitief naar de prullenmand verwezen. Wetenschappers van de universiteit van Caen publiceerden in september een rapport waaruit moest blijken dat het consumeren van genetisch gemodificeerde gewassen gevaarlijk kan zijn.

Professor Gilles-Eric Séralini en zijn medewerkers voedden twee jaar lang een groep ratten met genetische gewijzigde maïs van het Amerikaanse Monsanto. Toen ze twee maanden geleden besloten dat die beesten jonger dan gemiddeld stierven en een reeks tumoren hadden ontwikkeld, zorgde hun onderzoek voor de nodige commotie. Het EFSA zei evenwel onmiddellijk dat het wetenschappelijk onderzoek allesbehalve waterdicht was. Na die eerste evaluatie komt het agentschap nu met zijn definitieve analyse van het werk van Séralini. Daarin bevestigt het EFSA zijn eerdere stellingname dat “de wetenschappelijke kwaliteit (van het onderzoek, nvdr) onvoldoende is om geschikt te zijn voor risicobeoordeling”. Onderzoek op de EFSA-hoofdzetel in het Italiaanse Parma en in een handvol andere landen – waaronder België – bracht telkens diezelfde conclusie aan het licht. (CHARLY TRIBALLEAU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content