Europees Parlement wil vervroegde verkiezingen in 2014

22/11/12 om 15:28 - Bijgewerkt om 15:28

De Europarlementsleden willen de Europese stembusgang organiseren van 15 tot 18 mei of van 22 tot 25 mei, in plaats van het pinksterweekend van 8 juni.

Europees Parlement wil vervroegde verkiezingen in 2014

© Reuters

Het Europees Parlement wil de Europese verkiezingen van 2014 verplaatsen van juni naar mei. Dat staat in een resolutie die het halfrond in Straatsburg met ruime meerderheid heeft goedgekeurd.De Europarlementsleden willen de Europese stembusgang organiseren van 15 tot 18 mei of van 22 tot 25 mei, in plaats van het pinksterweekend van 8 juni. Een verschuiving naar mei kan volgens hen een grotere opkomst in de hand werken en zou het nieuwe parlement meer tijd geven om te wegen op de benoeming van de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie.

Timing andere verkiezingen

Europarlementslid Frieda Brepoels (N-VA) wijst erop dat de Vlaamse verkiezingen steeds moeten samenvallen met de Europese. De resolutie kan dus impact hebben op de timing van de andere verkiezingen die in 2014 in ons land plaatsvinden. Straatsburg heeft echter enkel adviesrecht. Het zijn de lidstaten die begin 2013 de procedure definitief vastleggen.

Daarnaast bevat de resolutie enkele voorstellen om de democratische legitimiteit van Europa te versterken en de kiezers te mobiliseren. Zo zouden Europese partijen hun eigen kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie moeten kiezen. Zij moeten dan het gezicht van de campagne worden. "De Europese burgers zullen niet alleen kunnen kiezen voor de leden van het parlement, maar zullen met hun stem ook kunnen bepalen wie aan het hoofd komt van de Europese Commissie", licht liberaal fractieleider Guy Verhofstadt toe.

Eurocommissarissen

Daarnaast stelt het Europees Parlement dat zoveel mogelijk eurocommissarissen gekozen zouden moeten worden uit het nieuwe parlement. Het zijn de lidstaten die een nationale kandidaat voor de Europese Commissie nomineren. Het parlement wil ook dat de lidstaten voortaan een mannelijke en een vrouwelijke kandidaat aanduiden. (Belga/INM)

Onze partners