Europees Parlement wil halvering voedselverspilling

19/01/12 om 17:02 - Bijgewerkt om 17:02

(Belga) Er moeten dringend actie ondernomen worden tegen voedselverspilling in Europa. Dat stelt het Europees Parlement in een resolutie. Nu reeds gaat per Europeaan 179 kilo voedsel verloren en bij ongewijzigd beleid dreigt de verspilling tegen 2020 nog eens met 40 procent toe te nemen.

Europees Parlement wil halvering voedselverspilling

Volgens Europese cijfers verspillen gezinnen, producenten, handelaars en horeca elk jaar 30 tot 50 procent van het eetbare en gezonde voedsel. Vanuit economisch oogpunt is dat een groot verlies, maar het ontlokt ook ethische vragen op een moment dat bijna 80 miljoen Europeanen onder de armoedegrens leven en 16 miljoen Europeanen afhankelijk zijn van voedselhulp. In de resolutie mikken de Europarlementsleden op een halvering van voedselverspilling tegen 2025. Bij de gezinnen bijvoorbeeld, die goed zijn voor ruim veertig procent van de verspilling, kan tot 60 procent voorkomen worden. De resolutie lijst alvast een hele batterij maatregelen op nationaal en Europees niveau op, van sensibiliseringscampagnes tot regels inzake verpakking en etikettering. Zo blijkt er nogal wat verwarring te bestaan tussen het kwaliteitsgerelateerde 'ten minste houdbaar tot' en het veiligheidsgerelateerde 'te gebruiken tot'. "Volgens een recente enquête van de Europese Commissie begrijpt 18 procent van de Europese burgers de vermelding 'ten minste houdbaar tot' niet. Hierover meer duidelijkheid scheppen voor de consument, kan een stap vooruit betekenen", meent Frieda Brepoels (N-VA). (MVL)

Onze partners