Europees Hof zegt nee: Parweiz Sangari moet nu écht weg

07/07/12 om 02:03 - Bijgewerkt om 02:03

Parweiz Sangari terugsturen naar Afghanistan is geen mensenrechtenschending, oordeelt het Hof. De 20-jarige asielzoeker wordt maandag op het vliegtuig gezet.

Europees Hof zegt nee: Parweiz Sangari moet nu écht weg

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde dat er geen sprake is van mensenrechtenschendingen bij de beslissing om de nieuwe asielaanvraag van Parweiz Sangari niet te behandelen. Dat meldt de advocate van Parweiz, Kati Verstrepen.

Volgens Verstrepen zijn nu echt alle juridische mogelijkheden uitgeput, wat betekent dat de repatriëring maandagochtend om 06.15 uur zoals gepland zal kunnen doorgaan.

Brief

"Dat is uiteraard een erg zware beslissing om dragen", zegt Verstrepen in naam van Parweiz en het gezin dat hem wilde adopteren. "We vinden het vooral eigenaardig dat de asielaanvraag niet meer bekeken wordt, hoewel er een brief is opgedoken van de oom van Parweiz die inhoudelijk niet wordt betwist. Men heeft enkel een weigering uitgesproken om formele redenen, namelijk omdat de brief er in theorie al in 2008 moest zijn om mee te tellen in het dossier."

Uitzondering

Volgens Verstrepen beseft de dienst Vreemdelingenzaken maar al te goed dat Parweiz in Afghanistan gevaar loopt, maar weerhoudt dat hen er toch niet van hem uit te wijzen. De advocate begrijpt naar eigen zeggen ook niet dat voor Parweiz geen uitzondering kan worden gemaakt in het kader van de regularisatie. "Voor Scott Manyo kon dat blijkbaar wel, en de beide dossiers zijn volledig gelijklopend." (Belga/TV)

Onze partners