Europa tegen brugpensioen: 'Europese subsidies niet voor brugpensioen'

30/10/12 om 07:27 - Bijgewerkt om 07:27

De Europese Commissie is tegen een brugpensioenregeling voor de ontslagen werknemers van Ford Genk en zijn toeleveranciers.

Europa tegen brugpensioen: 'Europese subsidies niet voor brugpensioen'

© Belga

De Europese Commissie kant zicht tegen een brugpensioenregeling voor de ontslagen werknemers van Ford Genk en zijn toeleveranciers. Hoe meer werknemers met brugpensioen, hoe minder Europese subsidies. Dat schrijft De Morgen.

De discussie over brugpensioen bij Ford stuit op onbegrip bij de Commissie. "Laat me duidelijk zijn: dit is níét in overeenstemming met de Europese aanbevelingen", zegt Jonathan Todd, commissiewoordvoerder voor Werk en Sociale Zaken. De Europese Raad beval op 10 juli 2012 aan om de openbare financiën gezond te houden door in 2012-13 "de hervorming van het prepensioen en pensioenschema's uit te voeren en verdere stappen te nemen om de effectieve pensioenleeftijd te verhogen".

De Belgische overheden legden volgens Todd al contact met de Commissie om een beroep te doen op het European Globalisation Fund, een fonds waarmee werknemers geholpen worden die hun baan verliezen door een mondiale schok.

"Maar hoe meer arbeiders op brugpensioen gaan, hoe lager onze subsidies - want die dienen duidelijk voor ontslagen werknemers die trainen voor en zoeken naar een nieuwe baan. In elk geval mogen deze subsidies niet gebruikt worden voor een brugpensioenregeling."

Als België zijn pensioenbeleid op termijn niet structureel aanpast, riskeert de Belgische staat zelfs een boete.

Vincent Van Quickenborne: 'Boskabouter Alexander De Croo krijgt steun van boeman Europa'

Vincent Van Quickenborne, voorlopig voorzitter van Open VLD, reageerde op Twitter: 'Boskabouter @alexanderdecroo krijgt steun van boeman Europa', daarmee verwijzend naar de uitspraak van Herwig Jorissen, voorzitter van ABVV-Metaal. Hij zei dat nadat Alexander De Croo, minister van Pensioenen in de federale regering, zich uitsprak tegen brugpensioen voor de ontslagen werknemers van Ford Genk. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners