Europa maakt gebruik van additieven in onze voeding transparanter

(Belga) De Europese Commissie heeft twee nieuwe wetteksten goedgekeurd die het gebruik van additieven in levensmiddelen “veiliger en vooral transparanter” maken. Dat moet in de eerste plaats de Europeanen beter informeren over de vele stoffen en additieven die in hun voedsel opduiken.

Concreet voert de Commissie twee nieuwe lijsten in, die een aantal zaken rond het gebruik van additieven duidelijk stellen. Een eerste lijst moet duidelijk maken welke additieven in elk levensmiddel zijn toegestaan, terwijl de andere zich toespitst op additieven in ingrediënten zoals enzymen en aroma’s. Die opdeling per categorie is volgens de Commissie belangrijk, omdat het aantal toegestane additieven in bepaalde voedingswaren zeer beperkt is. Het gaat dan bijvoorbeeld om niet-gearomatiseerde yoghurt, boter, brood, deegwaren, water en vruchtensap. In snacks, sauzen en gearomatiseerde dranken is dan weer net een groot aantal additieven toegelaten. De lijst rond additieven in levensmiddelen treedt pas half 2013 in werking. De lijst rond de ingrediënten gaat in op de twintigste dag na verschijnen in het Publicatieblad van de EU, zeg maar het Europese staatsblad. (OSN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content