Europa beschuldigt België van schending Schengen

Charles Michel en Didier Reynders © Belga

De Europese Commissie is van oordeel dat België de akkoorden van Schengen niet respecteert door controles uit te voeren aan de grens met Frankrijk.

De krant La Libre Belgique citeert een brief van Europees commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos aan premier Charles Michel (MR) en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

De Belgische regering besloot dinsdag de controles aan de grens te hernemen, na de aankondiging van Frankrijk dat het gedeeltelijk het vluchtelingenkamp in Calais zou ontmantelen. De Belgische autoriteiten vrezen een toestroom van illegale vluchtelingen aan de Belgische kust. Diezelfde dag bracht de regering de Europese Commissie op de hoogte van de controles tussen 23 februari en 23 maart.

Schending Schengencode

Die had daar echter geen goed oog op. “De herinvoering van de controles aan interne grenzen eist, volgens artikel 23 en 24 van de Schengencode, kennisgeving aan de Commissie en de lidstaten voor de geplande herinvoering”, schrijft Dimitris Avramopoulos. “In het geval onmiddellijke actie nodig is, zoals dat het geval lijkt in uw schrijven, is het artikel 25 van de code van toepassing. In dat geval mogen de controles echter slechts tien dagen duren.”

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft de permanente vertegenwoordiging van België bij Europa al de nodige stappen gezet om te verwijzen naar dat artikel 25. “De noodtoestand is gerechtvaardigd en de periode van tien dagen kan hernieuwd worden. Men moet eenvoudigweg rechtvaardigen dat er problemen zijn aan de grens, maar het volstaat om zich naar de grens te begeven om zich ervan te vergewissen dat er wel degelijk problemen zijn”, zei Reynders op de RTBF.

De Belgische autoriteiten zitten maandag samen met de Europese Commissie, aldus Jambon. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content