'Eurofiel' Groen: 'Hoogtijd voor Europa dat niet alleen euro redt, maar opkomt voor Europeanen'

17/03/14 om 18:43 - Bijgewerkt om 18:44

'Het is hoogtijd voor een Europa dat niet alleen de euro redt, maar in de eerste plaats opkomt voor de Europeanen', stelt Europarlementslid en lijsttrekker voor Groen Bart Staes bij de voorstelling van de Europese lijst van Groen.

'Eurofiel' Groen: 'Hoogtijd voor Europa dat niet alleen euro redt, maar opkomt voor Europeanen'

Wouter Van Besien en Bart Staes (Groen) © BELGA

Groen heeft haar lijst voor de Europese verkiezingen van 25 mei gepresenteerd. De groenen gaan de komende maanden in Vlaanderen campagne voeren voor een 'ander, socialer en groener Europa', zo kondigde lijsttrekker Bart Staes aan.

Met het oog op de campagne stelde Groen een zevenpuntenprogramma op, waarin onder meer gerichte investeringen in groene sectoren, eerlijke handelsakkoorden (Lees de opinie van Groen-lijsttrekker voor Europa Bart Staes: 'Blanco cheque voor vrijhandelsdeal Karel De Gucht is onverantwoord'), bindende klimaatdoelstellingen en meer democratie en transparantie in de Europese besluitvorming worden verdedigd.

'Het is hoogtijd voor een Europa dat niet alleen de euro redt, maar in de eerste plaats opkomt voor de Europeanen', stelt Europarlementslid Bart Staes.

Voorzitter Wouter Van Besien hoopt dat de federale en regionale verkiezingen niet alle aandacht gaan opslorpen. 'Daar is Europa veel te belangrijk voor. Niet enkel omwille van zijn impact op ons beleid, maar ook omwille van de oplossingen die Europa kan brengen. We zijn terecht heel eurofiel. Daarom zijn we ook kritisch voor het beleid van de voorbije jaren.'

Staes trekt, auteur Anne Provoost duwt

De blikvangers van de Europese lijst waren al bekend. Na Staes, die al sinds 1999 in Straatsburg zetelt, volgen professor Petra De Sutter op de tweede plaats en Björn Siffer, coördinator van de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging, op de derde plaats. Auteur Anne Provoost duwt de lijst. Dirk Holemans, gewezen politiek secretaris van Agalev en coördinator van de groene denktank Oikos, is eerste opvolger.

Diverse lijst

Groen gaat prat op de diversiteit op de lijst. De jongste kandidate is 26 jaar, de oudste kandidaat, voormalig volksvertegenwoordiger Hugo Van Dienderen, telt 71 lentes. Daarnaast bevat de lijst kandidaten uit de culturele en academische wereld en uit syndicale middens en vertegenwoordigers van de holebigemeenschap en de Afrikaanse en Marokkaanse gemeenschap.

Fractie delen met N-VA 'niet meer voor herhaling vatbaar'

Groen telt met Staes één verkozene in Straatsburg. Omdat de Europese groenen samenwerken met de Europese regionalisten van de EVA deelde hij er de voorbije jaren een fractie met de N-VA. Maar als het van Staes afhangt, is die situatie niet meer voor herhaling vatbaar.

'Sterke groene fractie nodig om beleid te controleren'

De Europese groenen trekken met José Bové en Ska Keller als boegbeelden naar de verkiezingen. De kans dat ze het tot Commissievoorzitter schoppen, is quasi onbestaande. Dat betekent volgens Staes niet dat een stem voor Groen niet weegt op de invulling van de topjob. De lijsttrekker sluit niet uit dat hij bij een herverkiezing in het halfrond desgevallend de benoeming van de sociaaldemocratische kandidaat en huidig parlementsvoorzitterMartin Schulz steunt, maar 'er zal een sterke groene fractie nodig zijn' om zijn beleid als Commissievoorzitter te controleren, aldus Staes.

Onze partners