EU ziet, mits gaten, geen graten in Franse kaas

(Belga) De in Frankrijk geproduceerde “Gruyère” mag zijn benaming houden, naast de bekendere Zwitserse Gruyère, op voorwaarde dat ook de Franse kaas gaten blijft hebben. Dat heeft het ter zake bevoegde comité van Europese deskundigen beslist, zo meldde de woordvoerder van het commissariaat Landbouw.

De Franse kaas is door dat comité een octrooi gegeven om als “Indication Géographique Protégée” de naam Gruyère te dragen. Het groene licht voor de benaming volgt binnenkort en is nog enkel een administratieve kwestie. Tot dusver mocht enkel de in Zwitserland gemaakte Gruyère “Gruyère” worden genoemd. In tegenstelling tot zijn Zwitserse tegenhanger, die er geen heeft, moet de Franse Gruyère gaten hebben, “in omvang variërend van de grootte van een erwt tot die van een kers”. Om geografische en andere verwarring te vermijden, moet bij de Franse Gruyère duidelijk het land van oorsprong – Frankrijk, dus – aangegeven worden. Mogen de Franse producenten in de toekomst ook niet meer doen: het op de verpakking zetten van het blazoen van Savoie, ook hier opdat geen verwarring met de Zwitserse vlag zou ontstaan. (JDH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content