EU-rapport: luchthaven Antwerpen werd niet gecontroleerd

16/04/16 om 06:07 - Bijgewerkt om 06:07

De Antwerpse luchthaven werd tussen 2010 en 2014 geen enkele keer gecontroleerd door het directoraat-generaal van de Luchtvaart.

EU-rapport: luchthaven Antwerpen werd niet gecontroleerd

© BELGA

Tot die conclusie kwam een inspectieteam van de Europese Commissie, schrijft Gazet van Antwerpen. Volgens de luchthavencommandant betekent dit geenszins dat Antwerp Airport niet veilig zou zijn.

Vorig jaar voerden inspecteurs van de Europese Commissie een onderzoek uit naar de beveiliging van de Belgische luchthavens. Hun uitgelekte rapport leidde vrijdag uiteindelijk tot het ontslag van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR).

In het rapport staat ook dat tussen 2010 en 2014 geen enkel aspect van de luchthaven van Deurne getest of gecontroleerd werd. De conclusie van het deelrapport-Antwerpen luidde: "Niet conform de EU-regels en met ernstige tekortkomingen".

Luchthavencommandant Wim Verbist nuanceert. "Dit rapport gaat over controles door het directoraatgeneraal, het zegt niets over de veiligheid van de luchthaven op zich. Europa heeft ons ook nooit gevraagd om specifieke maatregelen te nemen. Bovendien gaat het over de veiligheidsprocedures in de afgesloten zones van de luchthavens, niet over de publiek toegankelijke plaatsen.

(Belga/RR)

Onze partners