EU-deal met David Cameron: N-VA ziet 'veel vooruitgang'

02/02/16 om 20:33 - Bijgewerkt om 20:33

N-VA-europarlementslid Sander Loones meent dat de teksten die Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk op tafel legt voor de onderhandelingen met de Britten aantonen 'dat er al veel vooruitgang is geboekt'. Toch vraagt hij zich af of de teksten voldoende zullen zijn om de Britten aan boord van de EU te houden.

EU-deal met David Cameron: N-VA ziet 'veel vooruitgang'

Sander Loones (R) en Bart De Wever © Belga Image

'Toen David Cameron zijn eisen op tafel legde, geloofden de traditionele eurofielen dat hij niet veel zou binnenhalen', zegt Sander Loones. Zijn partij N-VA behoort in het Europees Parlement tot dezelfde fractie als de partij van de Britse premier en steunt ook de hervormingen die Cameron eist om een 'brexit' te vermijden. 'De teksten vandaag tonen dat al heel wat vooruitgang is geboekt.'

'De voorstellen om onze competitiviteit en economie te versterken, overtreffen bijvoorbeeld wat velen verwacht hadden. De stem van nationale parlementen zal ook luider klinken in de Unie. En lidstaten zullen kunnen ingrijpen wanneer de sociale zekerheid overbelast wordt omdat migranten denken enkel te kunnen krijgen, zonder eerst bij te dragen.'

'Of deze teksten voldoende zullen zijn om op de Europese top midden februari tot een echt akkoord te komen, dat de basis kan vormen voor een referendum waarbij de Britten beslissen lid te blijven van de EU, blijft nog maar de vraag', luidt het in de mededeling van Loones.

'Wie droomt van een Europese superstaat of van een interventionistische staatseconomie zonder ruimte voor vrij initiatief, zal niet tevreden zijn met de tekst van Tusk. Wie daarentegen eurorealistisch pleit voor een efficiëntere Unie, weet dat we steeds zullen moeten blijven hervormen. En zal in de onderhandelingstekst verschillende essentiële elementen vinden om tot een beter Europa te komen', zegt Loones. (Belga/KVDA)

Onze partners