'Etterbuil euro barst los in september'

20/08/12 om 07:14 - Bijgewerkt om 07:14

Ik vrees dat de etterbuil van de euro in september in volle kracht openbarst. Dat zegt oud-premier Guy Verhofstadt.

'Het wordt buigen of barsten. Mijn vrees is dat de etterbuil zal openbarsten,' zegt oud-premier en europarlementslid Guy Verhofstadt (Open VLD) in Het Laatste Nieuws. Volgens Verhofstadt moet Europa snel een federale unie oprichten.

Het worden in ieder geval opnieuw cruciale weken voor de euro. Het is onder meer uitkijken naar een beslissing van het Duitse grondwettelijk hof over de invoering van het permanente noodfonds ESM. Zonder dit noodfonds ligt nieuwe steun aan landen in moeilijkheden erg moeilijk.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande zitten deze week samen om de aanpak van de eurocrisis te bespreken. Duitsland en Frankrijk zijn het grondig oneens over mogelijke nieuwe steun aan Griekenland. Merkel is mordicus tegen. Hollande wil Griekenland ten allen prijzen in de eurozone houden en wil daar ook vers geld voor op tafel houden.

Intussen wordt in Europa steeds meer rekening gehouden met het einde van de euro. De Finse minister van Buitenlandse Zaken Erkki Tuomioja zei vorige week dat Europa zich moet voorbereiden op het uiteenvallen van de eurozone en dat Finland daar al volop mee bezig is.

'De euro opgeven is geen optie,' zegt Guy Verhofstadt in Het Laatse Nieuws. Dan heb je weer monetaire grenzen en dan wordt de Belgische economie zwaar getroffen. Deze crisis kan enkel politiek opgelost worden. Maar de Europese Commissie wacht veel te lang.' (EE)

Onze partners