Etnische kloof op Vlaamse arbeidsmarkt blijft grootste van Europa

08/05/12 om 06:37 - Bijgewerkt om 06:37

De etnische kloof in Vlaanderen blijft de grootste van Europa. Vlaams minister van Werk Muyters: 'Ik roep iedereen die gediscrimineerd wordt op dat te melden'.

Het aandeel buiten de EU geboren Vlamingen met een job is het voorbije decennium dan wel gestegen tot 53,4 procent, de etnische kloof op de Vlaamse arbeidsmarkt blijft daarmee de grootste van Europa, ondanks de vereende inspanningen van overheid en sociale partners.

Dat blijkt uit een rapport van het Minderhedenforum naar aanleiding van tien jaar decreet op evenredige arbeidsdeelname.

Het Minderhedenforum noemt de werkloosheid van etnische minderheden in Vlaanderen dramatisch. "De doelstellingen van het Vlaamse beleid zijn goed, instrumenten zoals diversiteitsplannen hebben, vooral voor de crisis, hun nut bewezen voor duizenden werknemers en sollicitanten met een handicap, met een migratieachtergrond en 50-plussers", zegt Minderhedenforum-directeur Naima Charkaoui. "Maar we zien nauwelijks effect op het niveau van de economische sectoren en de arbeidsmarkt."

Opvallend in het rapport is dat de kloof tussen het aandeel Belgen en niet EU-burgers met een job de afgelopen tien jaar even groot bleef. In Vlaanderen is ze maar liefst drie keer zo groot als het EU-gemiddelde.

Afstappen van inspanningsverbintenissen

Volgens het Minderhedenforum moet de overheid afstappen van inspanningsverbintenissen en bedrijven en sectoren gaan afrekenen op resultaten. "Er gaat 16 miljoen euro naar dergelijke maatregelen. Dan mag je toch resultaten verwachten? Ten tweede moet ook beter gemeten worden hoe de situatie is op de werklvloer, want exacte cijfers ontbreken vaak nog", aldus directeur Naima Charkaoui op Radio 1.

Scholing

Ook de overgang van het onderwijs naar de arbeidsmarkt moet absoluut beter, vindt het Minderhedenforum.

Een jaar na het verlaten van de schoolbanken hebben kinderen uit etnische minderheden immers de helft minder kans om een baan te vinden. Een op de vijf jongeren van Turkse of Noord-Afrikaanse origine verzeilt zelfs rechtstreeks in de langdurige werkloosheid.

Discriminatie

Ook al is scholing een van de kernpunten, het Minderhedenforum zegt dat het verontrustend is dat de kloof het grootst is onder hooggeschoolden. Daar speelt discriminatie nog steeds een grote rol, klinkt het. Dat wordt te weing opgevolgd: "Slechts twee procent van de controles gaat over discriminatie. Dat is veel te weinig." Opnieuw wordt de uitzendsector genoemd: slechts 1 op 3 reageert afwijzend op discriminerende vragen van klanten, klaagt het Minderhedenforum aan. "De overheid heeft de verdomede plicht iets te doen aan al die mensen die op een zijspoor gezet worden."

Muyters: 'Meld elke vorm van discriminatie'

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) begrijpt de kritiek op het beleid. Hij zegt niet voor quota te zijn, maar wil individuen beter begeleiden. "Ik wil meer allochtonen op de werkvloer, maar ga niemand dwingen iemand aan te nemen." Ook Muyters wijst op de nood aan die werkkrachten.

"Elke klacht wordt serieus onderzocht en gesanctioneerd als er effectief gediscrimineerd wordt. Ik roep ook iedereen op die met discriminatie in aanmerking komt, dat ook te melden. Dat maakt het voor ons gemakkelijker daar op te reageren", zo zei hij op de VRT-radio. (Belga/SD)

Onze partners