Etiquette: zo slaat u beleefd uitnodigingen af

© iStock

Een romantisch droomhuwelijk op een strand in Ibiza, voorafgegaan door een vrijgezellenweekend in Barcelona en gevolgd door een babyborrel in een chic kasteel: wie droomt er niet van? Maar wat als je – als invité – geen geld, tijd of zin hebt?

Twintig jaar geleden kregen mensen nog een jetsetgevoel bij een huwelijk in het kasteel van Huppeldepup, waren vrijgezellenavonden nog zatte toestanden – met een bierfiets als exuberante uitschieter – en hadden de meeste mensen nog nooit van een babyborrel gehoord. Vandaag mag het allemaal wat meer zijn. Zelfs het fenomeen babyshower (eerst de cadeaus, dan pas de baby) is ondertussen vanuit de Verenigde Staten overgewaaid. Waardoor het prijskaartje voor de gemiddelde gast al snel oploopt: eerst ga je mee op vrijgezellenweekend, daarna moet je alweer het vliegtuig op – want wie trouwt er nog in Vlaanderen? Het mag op zijn minst een gezellig kerkje in de Provence zijn, of een zonovergoten strand in Ibiza. Wat later blijkt de bruid ook zwanger en moet je dus babyshoweren én -borrelen. Supergezellig allemaal, maar wie veel vrienden heeft, houdt straks geen geld (of tijd, of zin) meer over om zélf te trouwen en kinderen te maken. Het is dus een prangende kwestie, die velen bezighoudt: hoe sla je al die uitnodigingen beleefd en tactvol af, zonder op zere tenen te trappen?

Etiquette: zo slaat u beleefd uitnodigingen af
© Bart Schoofs

‘Vaak is het toch verstandiger om een leuk excuus te zoeken dan koudweg te vertellen dat je geen tijd of geld hebt’, vindt etiquettespecialist Kevin Strubbe. ‘Die smoes moet natuurlijk wel gewichtig genoeg zijn: verplichtingen op het werk of een jubileum van je ouders, iets van die orde. Alles hangt ook af van de onderlinge verstandhouding: als je aan je broer laat weten dat je niet op zijn vrijgezellenweekend kunt zijn omdat je wat krap bij kas zit, zal hij dat wel verstaan. Bij vrienden die je niet zo vaak ziet, is het al moeilijker om zoiets toe te geven. Dat heeft ook met trots te maken. Dan is een excuus zeker geen schande. Het doel van etiquette is dat je de ander niet schoffeert.’ En daar zijn nog wat andere trucjes voor. ‘Kun je niet aanwezig zijn, dan is het toch fijn om dat persoonlijk te laten weten, in plaats van een mail of sms te sturen. Dat doe je best zo snel mogelijk: wacht niet tot twee weken op voorhand om te laten weten dat je die trouw in Italië moet skippen. Het bruidspaar in spe moet hotelkamers reserveren, een traiteur vastleggen enzovoort. Vermijd stress! En je kunt ook nog een kleine attentie voorzien: laat bloemen afgeven op de dag van het huwelijk, of stuur bijvoorbeeld een sms’je tijdens het vrijgezellenweekend. Zo toon je dat je het jammer vindt dat je er niet bij kunt zijn. Ook een klein cadeautje is altijd attent.’

Geen excuus nodig

Ook etiquette-expert Nathalie Poppe begrijpt dat zo’n huwelijk of vrijgezellenfeest in het buitenland, of de zoveelste exclusieve babyborrel, niet voor iedereen haalbaar is. ‘Veel hangt natuurlijk af van wie je bent op de gastenlijst: is het je zus die trouwt, je beste vriendin of een verre kennis? Hoe kleiner het gezelschap, hoe belangrijker dat je er bent.’ Poppe is niet zo’n fan van smoesjes verzinnen, vertelt ze. ‘We denken altijd dat we een reden moeten geven voor onze afwezigheid, maar dat klopt niet. Bij je beste vriendin of zus doe je dat natuurlijk wél. Dan haak je ook alleen af als het echt niet anders kan. Dat is gewoon een kwestie van menselijke relaties, niet van etiquette. Maar krijg je een uitnodiging voor het huwelijk van kennissen in Zuid-Frankrijk, dan kun je gewoon afzeggen zonder een – al dan niet realistisch – excuus. En volgens de etiquette doe je dat op dezelfde manier als je bent uitgenodigd. Kreeg je een chique kaart, stuur er dan zeker eentje terug, met een mooie tekst erbij. Dat je er in gedachten bij zult zijn, bijvoorbeeld. En een kleine attentie is niet verboden.’ Tijdig reageren is ook volgens Poppe een must, maar je mag toch ook niet overhaasten. ‘Als je op de dag dat de uitnodiging in de bus valt meteen antwoordt dat je niet kunt, kan dat nogal ongevoelig overkomen. Door even te wachten, laat je zien dat je het toch ernstig overwogen hebt.’

Etiquette: zo slaat u beleefd uitnodigingen af
© Bart Schoofs

Tussen haakjes: wie echt volgens de etiquette wil leven, past maar beter op met al dat afzeggen. ‘De regel wil namelijk dat iedereen die jou ooit uitnodigde voor zijn trouwfeest, op je eigen grote dag ook uitgenodigd wordt. Ja, ook als dat toen een goede vriend was en nu een verre kennis. En ja, ook als je zelf niet aanwezig kon zijn.’ Dan maar beter zo veel mogelijk feestjes crashen!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content