Eternit moet schadevergoeding aan asbestslachtoffers betalen

© Belga

De Brusselse rechtbank van eerste aanleg heeft de nv Eternit veroordeeld tot een schadevergoeding van 250.000 euro.

Het bedrijf moet deze schadevergoeding betalen aan de familie van de in 2000 overleden Françoise Jonckheere.

Françoise Jonckheere uit Kapelle-op-den-Bos overleed net als haar echtgenoot, die jarenlang bij Eternit had gewerkt, aan longvlieskanker, veroorzaakt door asbest.

De vrouw had nog voor haar overlijden het bedrijf gedagvaard en haar zonen, van wie er intussen ook al twee overleden zijn aan longvlieskanker, hebben het geding voortgezet. De rechtbank heeft hen nu gelijk gegeven en heeft geoordeeld dat Eternit in de fout is gegaan door asbest te blijven gebruiken, hoewel bekend was dat het product kankerverwekkend was.

Minimaliseren en verdoezelen

Naar het oordeel van de rechter was minstens sinds 1967 genoegzaam bekend dat asbest onder meer longvlieskanker kon veroorzaken. Ook Eternit wist dat of moest dat weten maar legde dat gevaar naast zich neer, aldus de rechter. Meer zelfs, het probeerde de gevaren toe te dekken, zo staat in het vonnis te lezen: “Het is voldoende bewezen dat Eternit een eigen aandeel heeft gehad in de foutieve wijze waarop gepoogd werd om het gevaar van asbest te minimaliseren en te verdoezelen en om de wetgevende initiatieven ter bescherming van de volksgezondheid te bestrijden.”

De rechtbank kende de familie Jonckheere een schadevergoeding van 250.000 euro toe en hield daarbij rekening met het feit dat grondrechten zoals het recht op leven en het recht op familiaal leven geschonden waren en met “het ongelooflijk cynisme waarmee, uit winstbejag, wetenschappelijke kennis werd opzijgeschoven”, zoals het vonnis luidt.

‘Historische dag’
Het vonnis van de rechtbank werd door de aanwezige familie en sympathisanten op applaus onthaald. Zoon Eric Jonckheere toonde zich opgelucht en hoopt dat nog heel wat andere asbestslachtoffers nu ook de stap naar de rechtbank zullen zetten.

“Het is een historische dag. Het is de eerste keer dat een gewone, kleine familie een dergelijk proces tegen een multinational wint. We zijn nooit bang geweest maar de opluchting is toch enorm.”

“Jarenlang heeft Eternit iedereen voorgelogen en de combinatie van asbest en cement voorgesteld als een perfect huwelijk. De familie achter het bedrijf is steenrijk geworden zonder ook maar één moment te denken aan de gezondheid van haar werknemers,
alleen haar portefeuille telde. Dankzij een huismoeder die haar zwijggeld weigerde, zijn ze nu veroordeeld. Ik hoop dat ze nu eindelijk een gewetensonderzoek beginnen.”

Toen Françoise Jonckheere ziek werd, kreeg ze immers van de CEO van Eternit de som van 43.000 euro aangeboden, mits ze zou afzien van gerechtelijke stappen. “Met dit vonnis is eindelijk een einde gekomen aan die doofpot van Eternit”, aldus Eric Jonckheere

Eternit heeft nu een maand om tegen het vonnis in beroep te gaan.
(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content