ETA-verdachte vecht uitlevering aan Spanje aan

13/09/10 om 19:11 - Bijgewerkt om 19:11

De Gentse KI verwierp het beroep tegen de verlenging van zijn aanhouding.

Luis Maria Zengotitabengoa, de ETA-verdachte die in een Belgische cel zit, vecht zijn uitlevering aan Spanje aan bij het Hof van Cassatie.

De man werd eind augustus opgepakt aan de kust. Zengotitabengoa werd gezocht nadat de Spaanse politie hem in januari tijdens een routinecontrole nabij de Spaans-Portugese grens had betrapt bij een poging om Spaanse explosieven naar Portugal te smokkelen.

Intussen heeft Zengotitabengoa in België het statuut van politiek vluchteling aangevraagd. Hij wil niet aan Spanje uitgeleverd worden en wil dat het Belgisch gerecht zijn dossier behandelt.

'Vormfouten'

De Brugse raadkamer wachtte niet op een beslissing daarover en verlengde op 27 augustus zijn Europees aanhoudingsmandaat, waardoor hij kan worden uitgeleverd.

De man ging in beroep tegen die beslissing, maar de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling verwierp dat maandag. Daardoor kan Zengotitabengoa volgens het federaal parket in principe over enkele dagen aan Spanje uitgeleverd worden.

De ETA-verdachte vecht zijn uitlevering echter aan bij het Hof van Cassatie. Volgens zijn advocaat bevat het Europees aanhoudingsmandaat vormfouten. Door het cassatieberoep wordt de zaak binnen de vijf dagen behandeld. Een uitspraak volgt maximaal 15 dagen later.

Onze partners