Erik De Bruyn sticht nieuwe beweging

24/04/11 om 08:24 - Bijgewerkt om 08:24

Erik De Bruyn stapt uit de sp.a en richt de nieuwe linkse beweging 'Rood' op.

Erik De Bruyn sticht nieuwe beweging

© Imageglobe / Jesse Willems

Erik De Bruyn geeft zijn partijkaart terug. Met sp.a Rood vertolkte de Antwerpenaaar sinds 2005 de stem van de radicale linkervleugel binnen de Vlaamse socialisten. Met Rood! wil hij aan een nieuwe weg timmeren.

Tegen 2014 mikt De Bruyn op een nieuwe, grote linkse partij in Vlaanderen. De Bruyn is al dertig jaar socialist. Maar rebelse pogingen om de partijlijn naar links te duwen, haalden weinig uit.

"Voorzitter Caroline Gennez beloofde in 2007 een linkser profiel en meer intern debat en democratie. Daar kwam niks van. Integendeel, wie kritiek uit belandt op een zijspoor", zegt De Bruyn.

Coma

Volgens De Bruyn, die bij de voorzittersverkiezingen in 2007 33,6 procent van de stemmen behaalde, ligt de sp.a al jaren in coma. "De top van sp.a luistert niet naar de basis en mist een profiel." Aan de vooravond van 1 mei keert hij sp.a de rug toe voor een nieuw project. "Met Rood! willen we de linkse krachten in Vlaanderen hergroeperen. Dat moet tegen 2014 een nieuwe, grote linkse partij opleveren", met een "weldoordacht programma in een heldere taal." Zo'n nieuw links front heeft politici met charisma nodig, met geloofwaardigheid.

Namen geeft De Bruyn nog niet, maar "we praten met mensen van PVDA, Groen!, ABVV en anderen. De stem van de vakbond moet politiek aan bod komen. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners