Eric Van Rompuy: 'Verder onderhandelen over nota Di Rupo'

07/07/11 om 12:24 - Bijgewerkt om 12:24

Als het van Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V) afhangt, moet er verder onderhandeld worden over de vorming van een federale regering.

Eric Van Rompuy: 'Verder onderhandelen over nota Di Rupo'

© Belga

Over de nota van formateur Elio Di Rupo en over het mogelijke antwoord van zijn partij wil Van Rompuy niet veel kwijt.

In ieder geval heeft hijzelf kritiek op het communautaire luik, met name op de invoering van een federale kieskring en de mogelijkheid van tweetalige lijsten in Brussel.

Vande Lanotte-scenario vermijden

Verwarring donderdagmiddag aan het CD&V-hoofdkwartier in de Wetstraat. De partij besliste om het geplande partijbureau en politiek bestuur uit te stellen, allicht tot na de persconferentie van N-VA om 14.00 uur. Op die manier lijkt de CD&V een herhaling van het Vande Lanotte-scenario van januari te willen vermijden. Toen kreeg de partij alle schijnwerpers op zich omdat het als eerste Vlaamse partij - nog voor de N-VA - de nota van Johan Vande Lanotte neersabelde.

Verrast

Maar een pak mandatarissen was van dat uitstel duidelijk niet op de hoogte gebracht en reageerde verrast op het uitstel. De meeste mandatarissen hielden de lippen alvast stijf op elkaar. Als het van 'éminence grise' Mark Eyskens afhangt, moet zijn partij 'ja, maar' zeggen. En als de N-VA 'neen' zou zeggen op de nota, is dat volgens Eyskens 'hun verantwoordelijkheid'. 'Partijen die neen zeggen, brengen de toekomst van het land in gevaar', klonk het.

Van Rompuy: 'Federale kieskring zou alle inspanningen teniet doen'
Eric Van Rompuy van zijn kant vindt dat er 'verder moet onderhandeld worden'. Zelf heeft hij wel kritiek op het communautaire luik van de nota, met name op de voorgestelde federale kieskring en de mogelijkheid van tweetalige lijsten in Brussel.

'We hebben jarenlang voor de splitsing geijverd. Als je nu een federale kieskring invoert, zijn al die inspanningen voor niets geweest'.

Ondanks die kritiek vindt Van Rompuy het de moeite om voort te onderhandelen. 'Di Rupo heeft zelf gezegd dat de tekst niet te nemen of te laten was'. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners