Eric Van Rompuy en Carl Devlies bemoeilijken lijstvorming CD&V Vlaams-Brabant

03/01/14 om 14:12 - Bijgewerkt om 14:44

CD&V kent nagenoeg al haar lijsttrekkers voor de verkiezingen in 2014. In Vlaams-Brabant komen Eric Van Rompuy en Carl Devlies in elkaars vaarwater.

Eric Van Rompuy en Carl Devlies bemoeilijken lijstvorming CD&V Vlaams-Brabant

© Filip Naudts

De lijstvorming van CD&V in Vlaams-Brabant wordt geen eenvoudige zaak. Eric Van Rompuy valt er na een jarenlange staat van dienst in het Vlaams parlement uit de boot, maar krijgt naar eigen zeggen de derde plaats op de Kamerlijst. Voormalig staatssecretaris Carl Devlies was bereid van het lijsttrekkerschap af te zien, maar rekende toch op de derde plaats.

Eric Van Rompuy krijgt geen verkiesbare plaats meer op de lijst voor het Vlaams parlement. Die wordt immers getrokken door zijn neefPeter Van Rompuy (zoon van Herman), en twee bekende leden van dezelfde familie op één lijst is te veel voor de partij. Van Rompuy reageerde emotioneel en het leek erop dat zijn politieke carrière ten einde was.

In Het Laatste Nieuws zegt de zestiger echter de derde plaats op de Kamerlijst te hebben gekregen, na (minister van Financiën)Koen Geens en (Kamerlid) Sonja Becq. 'Als mijn partij 20 procent haalt, ben ik verkozen', dixit Van Rompuy.

Het leek logisch dat die plaats naar Kamerlid en voormalig staatssecretaris Carl Devlies zou gaan. 'Ik heb intern laten weten dat ik bereid was een stap achteruit te zetten voor Koen Geens', zegt Devlies. De tweede plaats moet worden ingevuld door een vrouw, dus leek de derde positie weggelegd voor de Leuvenaar. 'Ik reken op een verkiesbare plaats', zegt hij. 'Het staat iedereen vrij om zich kandidaat te stellen, maar CD&V is een democratische partij', reageert hij op de quote van Van Rompuy.

'Het partijbestuur vindt pas volgende week plaats en daarna kunnen de leden zich nog uitspreken, wellicht eind januari.' Bij de partijtop is te horen dat pas 7 januari 2014 wordt beslist over de lijsten.

Lijsttrekkers CD&V grotendeels gekend

CD&V-Limburg koos al voor Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen en voorzitter Wouter Beke als kopmannen op de Vlaamse en Kamerlijst.

In Antwerpen voeren Vlaams minister-presidentKris Peeters (Vlaanderen) en staatssecretaris voor Staatshervorming Servais Verherstraeten (Kamer) aan.

Ook in West-Vlaanderen een staatssecretaris aan het roer: de baas van de ambtenarenHendrik Bogaert trekt de Kamerlijst, Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits doet dat in Vlaanderen).

In Oost-Vlaanderen vormen minister van Defensie Pieter De Crem (Kamer) en Vlaams minister van CultuurJoke Schauvliege (Vlaanderen) het trekkersduo.

Op de lijst voor het Brussels parlement staat minister Brigitte Grouwelsbovenaan. De Vlaamse lijst in Brussel wordt getrokken door Bianca Debaets. Voor de Kamerlijst kiest CD&V voor de 31-jarige Benjamin Dalle, de kabinetschef van Verherstraeten. Opvallende afwezige in Brussel is voormalig minister van Financiën Steven Vanackere. (Belga)

Onze partners