Eric Van Rompuy: "De sleutel ligt in Voeren"

28/04/10 om 08:45 - Bijgewerkt om 08:45

"Nu verkiezingen organiseren, is een historische fout", zegt Vlaams Parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V) in Knack.

Eric Van Rompuy: "De sleutel ligt in Voeren"

© Belga

Knack: Waarom was u begin vorige week nog zo optimistisch dat er een oplossing zou worden gevonden voor Brussel-Halle-Vilvoorde?

Van Rompuy: Jean-Luc Dehaene negotieerde binnen aanvaardbare krijtlijnen, en voor het eerst sinds 2007 lag er echt een soort plan op tafel. Voilà du concret, dacht ik. Eindelijk. Belangrijk was dat Dehaene weer aansluiting zocht bij een spoor dat we jaren geleden hadden verlaten: de oplossingen die eind jaren tachtig werden bedacht voor de faciliteitengemeente Voeren.

Wanneer had u door dat ook Dehaene de knoop niet zou kunnen ontwarren?

Van Rompuy: Toen Olivier Maingain (FDF) Dehaenes voorstellen in een interview inbuvable noemde, voelde ik de bui natuurlijk al hangen.

Het is Olivier Maingain en niet Open VLD-voorzitter Alexander De Croo die de onderhandelingen heeft gekelderd?

Van Rompuy: Al drie jaar lang blijven de Franstaligen zich vastklampen aan hun eigen gelijk. Wat zich de voorbije week heeft afgespeeld, doet denken aan de onderhandelingen op Hertoginnedal in 2007. Pure déjà vu. En zolang de MR het FDF niet loslaat, zal er ook niets veranderen en is een onderhandelde oplossing voor B-H-V zogoed als onmogelijk.

Want wat blijft Maingain zeggen? Dat die kieskring niet kan worden gesplitst zonder een uitbreiding van Brussel. En de MR fluit hem niet terug, hè, als hij dergelijke uitspraken doet. Meer nog: dan radicaliseren álle Franstalige partijen plots hun standpunten.

Hoe moet het nu verder?

Van Rompuy: Het slechtste scenario is dat er onwettige verkiezingen worden georganiseerd. Want eens die plaats hebben gevonden, wordt B-H-V natuurlijk nooit meer gesplitst.

Bovendien zullen we dan gegarandeerd weer in een communautaire patstelling belanden: de Vlamingen zullen vinden dat die verkiezingen onwettig zijn en de Franstaligen zullen volhouden dat die wettig zijn. Wat schieten we daarmee op?

Mij lijkt het trouwens zeer twijfelachtig dat we die verkiezingen georganiseerd krijgen. Of denkt u dat de burgemeesters uit de Vlaamse Rand rond Brussel bereid zijn om daaraan mee te werken?

Het is ook niet erg waarschijnlijk dat de Vlaamse partijen veel zin hebben om kieslijsten in te dienen in een onwettige kieskring. Bovendien is de kans groot dat verscheidene kiezers en politici uit protest naar de rechtbank zullen stappen en daar nog gelijk zullen krijgen ook.

In de zomer van 2007 zei u in Knack dat Vlamingen en Franstaligen verregaande gesprekken moeten voeren over wat hen nog bindt. Dat komt aardig in de buurt van wat MR-voorzitter Didier Reynders vorige week verkondigde.

Van Rompuy: Op dit moment wil ik een verdedigbare oplossing voor B-H-V. Meer niet. Als die er niet komt, is een nieuwe staatshervorming uitgesloten. Pas als die kieskring eindelijk is gesplitst, wordt er weer veel mogelijk. Dan liggen de taalgrenzen definitief vast en kunnen de Franstaligen die niet meer betwisten.

Bent u als politicus uit de Vlaamse Rand niet opgelucht dat u zich niet meer aan de kiezer hoeft aan te bieden?

Van Rompuy: De volgende Vlaamse verkiezingen vinden pas plaats in juni 2014. Wie kan vandaag voorspellen in welk land we dan zullen leven? Misschien bestaat de Belgische staat dan al niet meer en ligt niemand nog wakker van de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde.

(Ann Peuteman)

Onze partners