Eric Van Rompuy: 'Bart De Wever is een demagoog'

03/01/13 om 16:20 - Bijgewerkt om 16:20

Eric Van Rompuy (CD&V) formuleert in Paris Match verpletterende kritiek op de N-VA en voorzitter Bart De Wever. N-VA is oneerlijk en hypocriet en De Wever een 'demagoog', aldus Van Rompuy.

Eric Van Rompuy: 'Bart De Wever is een demagoog'

© Belga

In een interview met het Franse weekblad Paris Match haalt Eric Van Rompuy, Vlaams parlementslid en CD&V-schepen in Zaventem, fel uit naar de N-VA en haar voorzitter Bart De Wever. De "hypocriete" houding van de Vlaams-nationalisten, "die niet openlijk voor het einde van het land pleiten, maar wel alles doen om het te ondermijnen", moeten de andere partijen tegen de verkiezingen van 2014 kunnen blootleggen, bepleit hij.

Het hele interview draait rond de N-VA. Van Rompuy grijpt de kritiek van de partij op de kersttoespraak van koning Albert II aan om uit de doeken te doen wat volgens hem de strategie van Bart De Wever en de zijnen is. "Bij CD&V weten we maar al te goed dat de N-VA elk woord van de vorst aangrijpt om demagogisch uit de hoek te komen. (...) De mensen moeten weten dat de N-VA oneerlijk is en dat bepaalde media haar doorgeefluik geworden zijn. Het klimaat is verschrikkelijk." De Wever, zegt Van Rompuy, "is een demagoog".

'Bart De Wever wil burgemeester van Antwerpen blijven en van daaruit België doen ontploffen'

De federale meerderheid, met onder meer CD&V, moet uitgaan van haar eigen sterkte, betoogt hij. "Ze moet tot 2014 hetzelfde pad blijven bewandelen. We hebben ons lot in eigen handen en moeten aantonen dat een regering zonder de N-VA goed werk kan leveren. De Vlaamse kiezer moet weten dat deze partij het einde van het huidige model wil. We moeten haar te allen prijze ontmaskeren, dat zal onze strategie zijn. We moeten uitleggen dat Bart De Wever burgemeester van Antwerpen wil blijven en van daaruit België wil doen ontploffen."

'Separatisme zal de levensstandaard van de Vlamingen met 10 à 15 procent verminderen'

Als de N-VA in 2014 de verkiezingen wint en vervolgens nieuwe stappen in de richting van Vlaamse onafhankelijkheid wil zetten, luidt de waarschuwing van Van Rompuy, zal de instabiliteit die daar het gevolg van is "nog groter zijn dan tijdens de vier crisisjaren die we al hebben gekend". Ook de bewering van De Wever als zou de Belgische staatsschuld te zwaar op de Vlaming doorwegen, klopt volgens hem niet. "Het separatisme zal de levensstandaard van de Vlamingen met 10 à 15 procent verminderen."

Onze partners