Erfgoedcel CO7 krijgt Vlaamse Cultuurprijs voor Cultureel Erfgoed

14/10/14 om 16:39 - Bijgewerkt om 16:39

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Cultureel Erfgoed uitgereikt aan de Ieperse erfgoedcel CO7 (CultuurOverleg Zeven). CO7 is het samenwerkingsverband tussen de gemeenten Heuvelland, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Mesen, Poperinge, Vleteren en Zonnebeke.

Erfgoedcel CO7 krijgt Vlaamse Cultuurprijs voor Cultureel Erfgoed

© Mirjam Devriendt

De jury looft CO7 voor de doordachte, integrale en geïntegreerde erfgoedwerking, die niet alleen het bredere lokale cultureel-erfgoedveld, maar alle cultureel-erfgoedconvenants in Vlaanderen kan inspireren.

In 2004 ondertekende de Stad Ieper een cultureel-erfgoedconvenant met de Vlaamse overheid. Vijf jaar later koos ze er als eerste stad in Vlaanderen voor om haar lokale cultureel-erfgoedbeleid voort te zetten binnen CultuurOverleg Zeven. Toen al bood CO7 onderdak aan een intergemeentelijke archeologische dienst en een regionale cultuurdienst. De integratie van de Ieperse erfgoedcel zorgde voor een interessante kruisbestuiving.

Niet alleen de geïntegreerde cultureel-erfgoedwerking, maar ook de integrale aanpak van de erfgoedcel, met aandacht voor alle aspecten van de zorg voor en ontsluiting van het cultureel erfgoed, is lovenswaardig. De brochure 'Hoe archiveren? Praktische gids voor het behoud en beheer van jouw archief' of de onderzoeksgids 'Dagelijks leven in de zuidelijke Westhoek (1900-1914)' zijn hiervoor exemplarisch. Ook de bijdrage aan de intergemeentelijke depotwerking, in samenwerking met de Stad Ieper en de Provincie West-Vlaanderen, wordt geprezen.

Aan een Cultuurprijs is een bedrag van 12.500 euro verbonden. (TE)

www.cultuurprijzen.be

Onze partners