Erfgenamen man op coverfoto 'Congo' eisen dat boek niet meer verkocht wordt

23/03/12 om 14:06 - Bijgewerkt om 14:06

Volgens de Congolese erfgenamen van de bejaarde man op de cover van het boek 'Congo, een geschiedenis' bevestigt de foto het clichébeeld van de arme Afrikaan.

Voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg is het proces ingeleid dat enkele Congolezen hebben aangespannen tegen auteur David Van Reybrouck, fotograaf Stephan Vanfleteren en

uitgeverij De Bezige Bij over het boek "Congo, een geschiedenis".

De Congolezen zijn de erfgenamen van de bejaarde man die op de cover van de bestseller staat, meneer "Nkazi".

125 jaar oud

Van Reybrouck zou de man, "meneer Nkazi", ontmoet hebben tijdens zijn reizen door Congo. Hij zou 125 jaar geweest zijn en een groot deel van de recente Congolese geschiedenis "live" hebben meegemaakt. Kort na zijn overlijden verscheen het boek.

Volgens de erfgenamen van "meneer NKazi" was de man wel akkoord om gefotografeerd te worden maar had hij nooit zijn toestemming gegeven om de foto's te gebruiken, en zeker niet als voorpagina van een boek.

Bovendien zou de bewuste foto, minstens in Congolese ogen, beledigend zijn omdat ze het clichébeeld van de arme Afrikaan zou bevestigen.

Verkoop stopzetten

De familie eist nu een schadevergoeding, maar omdat de behandeling van die eis nog een hele tijd op zich zal laten wachten, dringt ze ook aan op voorlopige maatregelen. "Ze wil dat de verspreiding en verkoop van het boek in België tijdelijk wordt stopgezet", zegt meester Karel Claes, advocaat van de familie. "Er zouden geen nieuwe drukken meer mogen komen en alle exemplaren die nu in de boekhandels liggen, zouden moeten teruggeroepen worden."

Omdat dat een verregaande maatregel is, wil de rechtbank dat beide partijen de tijd krijgen om hun argumenten via conclusies uit te wisselen. Het proces is daarom uitgesteld naar 6 april. Dan zal een datum bepaald worden waarop over die voorlopige maatregelen gepleit zal worden. "Een datum voor de behandeling van de eis tot schadevergoeding is er nog niet maar dat zou ten vroegste in februari 2013 kunnen", aldus nog meester Claes.

Intussen hebben de erfgenamen ook een proces lopen in Noorwegen en hebben ze een akkoord bereikt met de uitgeverijen van "Congo" in Duitsland en de Verenigde Staten. Daar zal het boek zonder de gewraakte foto verschijnen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners