'Erfbelastingen zijn belasting op domheid: je kan perfect je hele leven nooit één euro betalen'

24/09/15 om 08:07 - Bijgewerkt om 08:25

Bron: Knack

Door de vele wettelijke uitzonderingen en vrijstellingen brengen erfbelastingen helemaal niet zo veel op. 'Noem het een belasting op domheid,' stelt fiscaal expert Michel Maus, 'want het is perfect mogelijk om in je hele leven niet één euro erfbelasting te betalen.' Hij pleit voor een afschaffing.

Je moet eigenlijk al heel dom zijn, stelt fiscaal expert Michel Maus, om in België erfbelastingen te betalen. Er zijn zo veel achterpoortjes in de wet dat het perfect mogelijk is om in je hele leven niet één euro successierechten te betalen. Tien Europese landen hebben hun erfbelastingen intussen opgedoekt wegens te lage opbrengst. Een goed idee, vindt Maus, maar bij ons zit de staatshervorming in de weg.

Wie erft of een schenking krijgt, loopt daar meestal niet mee te koop. Ook de erfbelasting die hij of zij daarop betaalt, blijft grotendeels onder de radar. De cijfergegevens die de federale overheidsdienst Financiën daarover verzamelt, zijn weinig gedetailleerd. In het jaarverslag van 2014 staat zelfs dat door de laatste staatshervorming en 'ingrijpende reorganisaties' de administratie niet meer over sluitende gegevens beschikt over 'sommige aspecten van de successierechten'.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners