Erdogan-vertrouweling en ‘grote broer’ strooit met dreigementen in Beringen

Metin Külünk © BELGA

België moet dringend het Gülennetwerk aanpakken. Waar de ’terroristen’ van het Gülennetwerk ook zitten, “wij weten jullie te vinden.” En de SP.A zal de gevolgen van de uitzetting van Ahmet Koç volgend jaar electoraal wel voelen.

Metin Külünk, AKP-parlementslid en vertrouweling van de Turkse president Erdogan, strooide met dreigementen en waarschuwingen, tijdens zijn passage in Beringen.

Had de organisatie van het evenement enkele dagen geleden nog gezegd dat Külünk vooral de gemoederen van Turkse heethoofden in Beringen kwam bedaren, dan was daar donderdagavond niet veel van te merken. Külünk riep, brulde, dreigde, tierde en kreeg telkens een hartstochtelijk applaus. Zijn betoog ging eerst over de mislukte coup van 15 juli in Turkije en hoe deze door Europa werd onthaald. Het was schandalig, zo liet Külünk weten, dat er amper steunbetuigingen waren. “We hadden verwacht dat Europese leiders de volgende dag in Ankara zouden staan. Niets van. Waar zijn jullie mensenrechten, jullie democratie, jullie vrijheid”, riep hij en gaf aan “dat Turkije de aanslagen in Brussel en Parijs scherp heeft veroordeeld.”

‘Ik houd wel van zijn manier van spreken’, zei een jonge vrouw, speciaal uit Parijs afgekomen om Metin Külünk te horen. ‘Hij durft met de vuist op tafel slaan, hij durft te zeggen waar het op staat.’

De sfeer was feestelijk in trouwzaal Alyans in Beringen, uitbundig zelfs. Van de woede en chaos, in de nacht van 15 juli, toen Gülen-gebouwen in de gemeente werden gevandaliseerd, was er geen spoor meer. Stoelen in de zaal waren versierd met Turkse vlaggen. Vrouwen met kleurrijke hoofddoeken liepen op hun best gekleed rond. Mannen waren in net pak. Jongeren droegen rood met witte kleren, de kleuren van de Turkse vlag. “Ik houd wel van zijn manier van spreken”, zei een jonge vrouw, speciaal uit Parijs afgekomen om Metin Külünk te horen. “Hij durft met de vuist op tafel slaan, hij durft te zeggen waar het op staat.” Haar buurvrouw, die in Luik woont, beaamde en zei: “Hij is ook AKP-er en dat trekt natuurlijk het meeste aan.”

‘Past dit binnen de Turks-Belgische vrienschap?’

Bij zijn aankomst ging Külünk de zaal rond en gaf hij iedereen persoonlijk een hand. Nadat de selfies en groepsfoto’s achter de rug waren, werd hij aangekondigd als de man die tijdens die nacht van de couppoging in Istanbul zonder vrees de straat op trok en president Erdogan tegemoet ging. “Een held, als het ware.”

Een enthousiaste zaal tijdens de toespraak van Metin Külünk
Een enthousiaste zaal tijdens de toespraak van Metin Külünk© BELGA

Külünk, die hier respectvol Metin abi (grote broer) wordt genoemd, is een goede spreker en had de zaal helemaal mee. Opvallend was de grote tirade richting België die hij in petto had voor het publiek. Ons land moest stoppen deze terroristen onderdak te verlenen, zei Külünk. Met terroristen bedoelde hij het netwerk van Fethullah Gülen, dat volgens Turkije achter de mislukte staatsgreep zat. “Moeten deze (Gülenisten, ae) een terreuraanslag plegen in België voordat jullie in actie komen?” vroeg hij zich af. “Past dit binnen de Turks-Belgische vriendschap?” Külünk waarschuwde dat België hier nog spijt van zou hebben. “Ik zeg jullie: sluit de (Gülen-) scholen, die gaan jullie grote problemen bezorgen. Trek lessen uit 15 juli, pak hun organisaties aan.”

Want die organisaties zitten diep in de Belgische samenleving, aldus Külünk. Zo diep dat de terroristen zelfs kind aan huis zijn bij de SP.A. “Ze lopen daar de deur plat.”

‘Landverrader’

Het was donderdag niet meteen de beste dag voor de SP.A. Na het ontslag van de Hasseltse burgemeester, had ook Külünk een boodschap voor de Vlaamse socialisten. Dat de SP.A niet moest hopen op de stemmen van de Turken, schalde het door de zaal. “Volgend jaar zijn er verkiezingen en dan zal de rekening volgen. Volgend jaar zal de socialistische partij opnieuw bij jullie voor de deur staan. En weet je wat jullie dan gaan antwoorden? Dat deze partij dankzij jullie de verkiezingen heeft gewonnen, dat jullie daarop de terreurorganisatie hebben gesteund. Jullie gaan zeggen dat jullie stemmen niet meer voor hen zijn.” Daarop klonk luid gejuich in de zaal.

Dat een Turks parlementslid zich rechtstreeks richtte tot een Belgische politieke partij had alles te maken met Ahmet Koç, het voormalige SP.A-provincieraadslid uit Beringen die uit de partij werd gezet. Koç en Külünk kennen elkaar: tijdens vorige bezoeken van Külünk was Koç er ook vaak bij om de man rond te leiden.

Met zijn uitspraak dat de SP.A niet meer op de stemmen van de Turken moet rekenen, bewijst Külünk welke invloed hij heeft op de AKP-aanhang in België. Tijdens andere speeches riep hij al op om, tijdens Turkse verkiezingen, voor de AKP te stemmen. Wie dat niet deed, zou als een landverrader bestempeld worden.

‘Turkije zal met de rekening afkomen’

Er was donderdag ook een dreigement aan het adres van de eigen landgenoten. “Degenen die ook maar iets van het (Gülen)terreurnetwerk mee financieren, moeten weten dat ze buiten de wet bezig zijn. Turkije zal niet stoppen om schuldigen te vervolgen. Turkije zal met de rekening afkomen.”

Külünk had, zoals verwacht, ook een boodschap aan de Turken hier. Dat ze zich beter moesten organiseren, klonk het richting AKP-aanhang. Dat ze naar de pers moesten stappen, naar het parlement, naar lokale politici om hen de waarheid te vertellen, zodat die niet zouden vallen voor het verhaal dat “terroristen hen hadden wijsgemaakt.” “Toon hen de foto’s van de mislukte coup. Van het parlement dat werd gebombardeerd. Zeg hen dat onze mensenrechten in het gedrang komen. Vertel hen wat er werkelijk gebeurt zodat ze zich de ogen niet laten sluiten door deze terroristen.”

Ayfer Erkul

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content