'Er komt einde aan carrousel burgemeesters'

15/12/10 om 21:29 - Bijgewerkt om 21:29

Volgens Luk Van Biesen dragen de Franstaligen in Linkebeek, Kraainem en Wezembeek-Oppem andere kandidaat-burgemeesters voor. Het FDF ontkent.

De Franstalige partijen in de faciliteitengemeenten Linkebeek, Kraainem en Wezembeek-Oppem dragen andere kandidaten voor het burgemeesterschap voor dan de bekende drie niet-benoemde kandidaten. Dat beweert Luk Van Biesen, die voor Open VLD in de gemeenteraad van Kraainem zetelt. FDF-voorzitter Olivier Maingain ontkent.

De Vlaamse regering weigert de drie kandidaat-burgemeesters al jaren te benoemen omdat ze de taalwet hebben overtreden. Het gaat om Damien Thiery (Linkebeek), Arnold d'Oreye de Lantremange (Kraainem) en Francois Van Hoobrouck (Wezembeek-Oppem).

Volgens Van Biesen begint het FDF echter te beseffen dat ze nooit zullen benoemd worden omdat de Franstalige onderhandelaars hun benoeming bij de regeringsonderhandelingen niet meer zouden eisen.

'Caprasse kandidaat in Kraainem'

Volgens hem steunen de Franstalige partijen in Kraainem de voordracht van Veronique Caprasse (FDF) als burgemeester. Waarnemend burgemeester Arnold D'Oreye zou er zijn vroegere voordracht intrekken en het mandaat opnemen van schepen van Financiën.

Ook in Wezembeek-Oppem en Linkebeek zouden dergelijke gesprekken aan de gang zijn. FDF-voorzitter Olivier Maingain zou ze volgens Van Biesen mee coördineren in de hoop ze voor Kerstmis te kunnen afronden.

Volgens Van Biesen staken de Franstaligen eindelijk hun carrousel en moeten ze beseffen dat taalwetten wetten zijn die moeten gerespecteerd worden. De consequente houding van de ministers Marino Keulen en Geert Bourgeois (de vorige en huidige Vlaamse ministers van Binnenlands Bestuur) levert volgens hem vruchten op.

FDF-voorzitter Olivier Maingain ontkent

FDF-voorzitter Olivier Maingain ontkende woensdagavond dat CDH, MR, FDF en PS de voordracht van nieuwe burgemeesters in de drie faciliteitengemeenten zouden steunen. 'Pure fantasie', zo luidde het.

Volgens Maingain is de bewering dat hij de operatie zou coördineren totaal fout. Ook Damien Thiery en François Van Hoobrouck ontkenden de beweringen van Van Biesen. Thiery ziet een poging tot electorale recuperatie van Van Biesen. Van Hoobrouck spreekt over 'een grote grap'.

Onze partners