'Er komen geen formatiegesprekken over het confederalisme van de N-VA'

04/11/13 om 19:15 - Bijgewerkt om 19:15

De verkiezingen van mei 2014 zullen gaan over de creatie van jobs en niet over de N-VA-voorstellen voor het confederalisme, zo laat CD&V-voorzitter Wouter Beke verstaan.

'Er komen geen formatiegesprekken over het confederalisme van de N-VA'

CD&V-voorzitter Wouter Beke © BELGA

Na de verkiezingen van 2014 zal er bij de formatiegesprekken niet onderhandeld worden over het confederalisme van de N-VA. Dat heeft CD&V-voorzitter Wouter Beke gezegd in een interview op de VRT-radio. 'Bij de vorming van een nieuwe regering moet er onderhandeld worden over de creatie van nieuwe jobs.' Voor de CD&V staat het socio-economische op de agenda, niet een nieuwe staatshervorming en niet het confederalisme van de N-VA, zo liet Beke verstaan.

De partijbesturen van CD&V en Open VLD hebben de confederalismevoorstellen van de N-VA afgewezen. Beide partijen kunnen zich niet vinden in voorstellen om de kamer en de functie van eerste minister af te schaffen of om de sociale zekerheid en de personenbelasting te splitsen.

'Wij gaan voor een positief confederalisme, niet voor een blokkering, maar voor een samenwerking,' zei Wouter Beke. Volgens de CD&V-voorzitter wordt dat gerealiseerd in de zesde staatshervorming die is onderhandeld bij de vorming van de regering Di Rupo 1.

Als er dan toch nog over een staatshervorming moet worden gedebatteerd, dan moet dan volgens Beke gebeuren in de vernieuwde senaat. 'Er worden vandaag al heel wat samenwerkingsakkoorden gesloten tussen de deelstaten. In mei 2015 moet het volgens ons gaan om banen.'

Ook Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten laat weten dat haar partij zich totaal niet kan vinden in de N-VA-voorstellen voor een confederatie. Open VLD staat niet afwijzend tegen de socio-economische voorstellen van N-VA. 'Op dat vlak willen wij samenwerken,' zei Rutten. (EE)

Onze partners