"Er is geen plan om Martin in Nederlands klooster onder te brengen"

15/09/11 om 17:40 - Bijgewerkt om 17:40

Het Nederlandse nieuwsmagazine "EenVandaag" heeft geen kennis van een plan van de advocaat van Michelle Martin om haar in een Nederlands klooster te laten opnemen. Het zou louter om een hypothetische vraag gaan.

"Er is geen plan om Martin in Nederlands klooster onder te brengen"

© Belga

Het Nederlandse nieuwsmagazine "Een Vandaag" meldde eerder vandaag op zijn website dat een Nederlands klooster bereid zou zijn om Michelle Martin opvang te bieden. Het nieuwsmagazine verduidelijkt nu dat het louter om een hypothetische vraag ging. Op de website van het programma werd het bericht over Martin aangepast. "Ons programma heeft slechts een klooster benaderd met de theoretische vraag of de orde van Dominicanessen van Bethanië desgevraagd bereid zou zijn Martin op te nemen", luidt het daar.

Voorlopige vrijlating
De voormalige echtgenote van Marc Dutroux diende eind augustus bij de strafuitvoeringsrechtbank van Bergen een nieuwe aanvraag in om voorlopig vrijgelaten te worden. Volgens "Een Vandaag" werkt de advocaat van Martin aan een scenario waarin zij zich terugtrekt in een klooster in Thorn.

Het Nederlandse nieuwsmagazine "EenVandaag" laat in een reactie aan het persagentschap Belga weten dat het geen kennis heeft van dergelijk plan."Het is niet zo dat er een plan is om Martin in een Nederlands klooster onder te brengen. Maar mocht die vraag er komen, dan zou het klooster in Thorn haar niet weigeren", luidde het bij "EenVandaag".

Het bewuste klooster is een klooster van de Dominicanessen van Bethanië. Dat is dezelfde zustergemeenschap als die van het Franse klooster waar Martin volgens haar eerste aanvraag naartoe zou trekken. Nadat dat plan was uitgelekt, weigerde de Franse minister van Justitie haar in Frankrijk op te vangen.

22 september

Martin werd in 2004 tot dertig jaar cel veroordeeld wegens de rol die ze speelde bij de ontvoering en opsluiting van Julie, Melissa, An, Eefje, Sabine en Laetitia. Ondertussen heeft ze de helft van haar celstraf uitgezeten. Ze kan dus volgens de wet voorwaardelijk vrijkomen. De strafuitvoeringsrechtbank van Bergen beslist op 22 september over de nieuwe aanvraag tot voorlopige vrijlating.
"Onze deuren zijn in principe niet dicht"

Tijdens de uitzending van "EenVandaag" op Nederland 1, zei zuster Sarah van het klooster in Thorn dat "onze deuren niet in principe dicht zijn" voor iemand als Michelle Martin. "Ze heeft misschien monstrueuze daden begaan, maar daarom is dat mens nog geen monster", aldus de zuster. "Ieder mens heeft recht op een tweede kans." Ze wees er nog op dat haar kloostergemeenschap net is gesticht om verschoppelingen op te vangen. (Belga/INM)

Onze partners