‘Enorme stap richting confederalisme’ (Maingain)

Olivier Maingain (FDF) © Belga

FDF-voorzitter Olivier Maingain is niet te spreken over de akkoorden die de federale onderhandelaars de jongste dagen hebben afgesloten.

“Een enorme stap richting confederalisme”, reageert hij daags na de quasi unanieme beslissing van zijn algemene raad om de alliantie met de Franstalige liberalen van de MR op te blazen.

Volgens Maingain hebben de Vlaams-nationalisten “heel wat essentiële punten binnengehaald”. “Men is de Franstaligen blaasjes aan het wijsmaken”, hekelde Maingain maandagochtend op de RTBF-radio. Zowel de BHV-splitsing als de nieuwe financieringswet zitten hem hoog. Zo herhaalde hij nogmaals dat de MR de engagementen uit hun gemeenschappelijke programma met de voeten getreden heeft, door niet vast te houden aan de eis voor de uitbreiding van Brussel, een federale kieskring en de ratificatie van het minderhedenverdrag.

Steeds meer

Bovendien zijn de Franstaligen ook nu niet gerust, waarschuwde Maingain voorts. “Ook maar een moment geloven dat het Vlaams-nationalisme verzadigd is door dit ene akkoord, toont blijk van weinig inzicht in de Vlaams-nationalistische logica die steeds meer blijft vragen.”

Volgens de FDF-voorzitter hebben de Franstaligen hun wil niet kunnen doordrukken “omdat ze rekening moesten houden met het akkoord dat CD&V en N-VA bindt binnen de Vlaamse regering”.

MR-voorzitter Charles Michel sprak met klem tegen dat hij de Franstaligen zou laten stikken. “Het is net aan de onderhandelingstafel dat we vastbesloten de rechten en belangen van de Franstaligen kunnen blijven beschermen”, wierp hij op. “De herfinanciering van Brussel en de creatie van een metropolitane gemeenschap voor heel Brabant, dat zijn geen blaasjes.”

Gemeenteraadsverkiezingen

FDF-voorzitter Maingain liet zich tot slot nog uit over de komende lokale verkiezingen. Zijn partij zal voor elke provincie een lijst klaar hebben, maakte hij zich sterk. “En we zullen ook in een aantal Waalse gemeenten present tekenen.”

“We zullen opkomen met een duidelijk programma en heldere engagementen. We gaan de toekomst van Brussel vanuit de gemeenten beschermen en onder handen nemen. We zullen verzamellijsten opstellen, opgebouwd rond onze doelstellingen. Er zijn zonder twijfel liberalen die zeer tevreden zullen zijn dat ze zich met ons rond onze objectieven kunnen scharen”, merkte Maingain fijntjes op. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content