Enkele burgemeesters die verkiezingen boycotten zijn kandidaat

18/05/10 om 13:40 - Bijgewerkt om 13:40

Intussen steunt de N-VA de boycot- en protestacties in Halle-Vilvoorde.

Enkele Vlaamse burgemeesters uit Halle-Vilvoorde die de verkiezingen boycotten wegens de niet-splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde zijn bij de verkiezingen op 13 juni kandidaat. Intussen steunt de N-VA de boycotacties.

Eén van de burgemeesters die de verkiezingen boycotten waaraan ze zelf deelnemen, is ontslagnemend Kamerlid en burgemeester van Gooik Michel Doomst (CD&V), een bekend pleitbezorger van de splitsing van B-H-V.

Naast hem zijn er nog vijf CD&V-burgemeesters die in zijn geval verkeren. Het gaat om Dirk Pieters (Halle), Bart Coopman (Zemst), Christine Hemerijckx (Roosdaal), Kris Poelaert (Herne) en Marleen Mertens (Grimbergen).

Burgemeester Eddie Block (Open VLD) van Merchtem noemt hun houding dinsdag in De Morgen 'hypocriet'.

Doomst ziet echter geen graten in zijn houding. 'Vanuit mijn positie als burgemeester kan ik de verkiezingen niet organiseren of onze hele 'Splits B-H-V-strijd' is voor niets geweest. Dat ik kandidaat ben op de lijst, heeft daar niets mee te maken', zo luidt het.

In een gezamenlijke mededeling vroegen de zes burgemeesters zich dinsdagavond af wat het alternatief is.

'Dat het parlement alleen bevolkt mag worden door volksvertegenwoordigers die geen graten zien in ongrondwettige verkiezingen?', zo luidt het.

N-VA steunt boycottende burgemeesters

De N-VA laat dinsdag bij monde van Kamerlid Ben Weyts weten dat ze de boycottende burgemeesters steunt.

Dat zegt Weyts in een reactie op minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD).

Zij is boos op de Vlaamse burgemeesters uit Halle-Vilvoorde die uit protest tegen de niet-splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde weigeren de verkiezingen te organiseren.

Weyts, die op 13 juni lijsttrekker is in Brussel-Halle-Vilvoorde, betreurt dat de burgemeesters door hun eigen ministers of partijtop 'in de steek gelaten worden'.

Hij roept de burgemeesters en de andere verkozenen van CD&V en Open VLD uit Halle-Vilvoorde op om na 13 juni consequent te zijn en in het federale parlement elke gelegenheid te baat te nemen om de splitsing van B-H-V goed te keuren of minstens dichterbij te brengen.

Weyts hekelt dat sommige burgemeesters die de verkiezingen boycotten de initiatieven van de N-VA om de splitsing van B-H-V in de Kamer te agenderen mee hebben weggestemd.

Onze partners