‘Enkel Vlaams Belang, N-VA en CD&V willen nog verdere regionalisering’

© belga

Enkel bij Vlaams Belang, N-VA en – in mindere mate – CD&V is nog animo te vinden voor een verdere regionalisering of defederalisering van het land. Dat blijkt uit een onderzoek van VUB en UCL. De onderzoekers hebben het over een ‘herfederaliseringsbocht’.

Politicoloog Dave Sinardet (VUB) en zijn collega’s van UCL peilden de parlementsleden zowel in 2011 als in 2014-2015 naar hun Belgische dan wel nationalistische gevoelens.

Uit de resultaten, die maandag worden toegelicht in De Standaard, blijkt dat de vertegenwoordigers van alle partijen in 2011 gemiddeld kozen voor een scenario van defederalisering, meer bevoegdheden voor de deelstaten dus. In 2015 is dat nog maar het geval bij drie partijen: N-VA, Vlaams Belang en CD&V. Er gaapt wel een grote kloof tussen de eerste twee en de christendemocraten, die bijna in het centrum zitten.

De andere partijen, waaronder dus regeringspartij MR en de andere Vlaamse fracties SP.A, Open VLD en Groen neigen intussen eerder naar een herfederalisering, of bevoegdheden die opnieuw richting federale regering zouden gaan. ‘De Vlaamse partijen zijn meer verdeeld dan ooit,’ zei Sinardet op Radio 1.

‘Stap te ver’

Het lijkt erop dat de zesde staatshervorming de meerderheid van de parlementsleden min of meer tevreden heeft gesteld, met uitzondering dus van Vlaams Belang en N-VA. Zij willen de facto nog steeds het einde van België. CD&V neigt nog wel licht naar defederalisering, maar liet een grote evolutie richting herfederalisering optekenen sinds 2011.

Tussen de parlementen onderling is wel een verschil op te tekenen. In het Vlaams parlement zien we de meest uitgesproken voorkeur voor defederalisering. De federale parlementsleden kiezen gemiddeld voor het status quo, waar de parlementsleden van het Waals en Brussels parlement voor een lichte herfederalisering zijn. Binnen het federaal en het Vlaams parlement bestaat wel grote verdeeldheid tussen de leden.

‘De meerderheid van de parlementsleden lijkt te denken dat de zesde staatshervorming een stap te ver ging en dat in de toekomst best bepaalde bevoegdheden opnieuw worden toegewezen aan de federale overheid’, concluderen de onderzoekers. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content