'Enige bescheidenheid zou beter geweest zijn' (Alexander De Croo)

17/05/12 om 17:42 - Bijgewerkt om 17:42

Open Vld-voorzitter Alexander De Croo reageert scherp op een aantal uitspraken van ACV-topman Marc Leemans naar aanleiding van Rerum Novarum.

'Enige bescheidenheid zou beter geweest zijn' (Alexander De Croo)

© Belga

"Op een dag als vandaag zouden we beter de handen in mekaar slaan. Maar ik zie dat sommigen die handen liever gebruiken om in mekaars gezicht te slaan. Gezien de afgelopen weken en maanden had ik misschien ook wat meer bescheidenheid verwacht", zo zegt De Croo.

Vooroorlogse uitspraken

In zijn Rerum Novarum-toespraak hekelde ACV-voorzitter Marc Leemans de ballonnetjes die zijn opgelaten over de hervorming van de index. Ook de werkgevers moesten het ontgelden: "Waarom is de innovatiekracht van de werkgevers niet even hoog als hun creativiteit om in de zakken van de werknemers te zitten?".

Die uitspraak is bij Open Vld-voorzitter Alexander De Croo in het verkeerde keelgat geschoten. "OMG (Oh my God, red), met het soort vooroorlogse uitspraken als die van Leemans gaan we er zeker geraken. 'Wij' tegen 'zij', dat is zeker NIET de uitweg", twitterde De Croo.

Mea culpa

"Innoveren is mensenwerk. Dat is geen knop die je kan aan- en uitzetten. En natuurlijk moeten we mensen aanwerven, maar om onze competitiviteit te versterken moeten we ook de loonkost onder controle houden. Daarvoor moeten we de handen in mekaar slaan", legt De Croo uit.

"Maar zelfs op een dag als Rerum Novarum gebruiken sommigen hun handen liever om een ander in zijn gezicht te slaan", klinkt het. "En ik had in het licht van de voorbije maanden ook wat meer bescheidenheid uit die hoek verwacht (De Croo verwijst naar de rol van het ACW in het Dexia-dossier, red.). Een mea culpa was misschien meer op zijn plaats geweest dan dit soort morele superioriteit", besluit de Open Vld-voorzitter. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners