‘Engels als derde taal is geen goed idee voor Brusselse immigranten’ (Johan Leman)

“Het Engels als derde taal in Brussel is een goed idee, maar niet voor de Brusselse immigranten.” Dat zegt voormalig directeur van het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding Johan Leman. Hij reageert daarmee op een idee van Vlaams onderwijsminister Pascal Smet (SP.A).

Steeds meer inwoners in Brussel spreken een Arabische taal in plaats van Frans, Nederlands of zelfs Spaans. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). De integratie van anderstaligen verloopt redelijk moeizaam en volgens Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) is het daarom nodig dat er een derde officiële taal wordt ingevoerd in Brussel: het Engels. ‘Het is nodig dat we de kennis van het Arabisch koppelen aan die van een universele taal’, stelt Smet in De Morgen.

Maar volgens Johan Leman, voorzitter van het Brusselse Regionaal Integratiecentrum vzw Foyer, schiet Pascal Smet met deze benadering van de immigratieproblematiek het doel voorbij. “Het Engels invoeren als derde officiële taal in het Brusselse is een goede zaak voor Brussel als economische Europese stad.” Er is volgens Leman nood aan een lingua franca, maar die kwestie moet volgens hem apart bekeken worden van de immigratieproblematiek. “Het lijkt me beter om eerst de eenvoudige zaken op te lossen en dan pas naar de talenkwestie in Brussel te kijken.”, stelt hij.

Onderwijs en werk eerst

“Door een extra taal te introduceren ga je de taalverwerving nog een stuk moeilijker maken dan nodig is”, zegt Leman. “De drempel wordt hoger en meer mensen zullen zo uit de boot vallen.” Leman pleit voor een beleid waarin de prioriteit ligt op het creëren van extra onderwijsplaatsen en een betere tewerkstelling. “Smet moet eerst werk maken van de belangrijkste pijlers in de maatschappij: onderwijs en werkgelegenheid. Er zijn te weinig jobs en ouders kunnen hun kinderen nauwelijks les laten volgen aan een Nederlandstalige school in Brussel. Er is nu al een wachtrij voor 800 leerlingen.”.

Naast onderwijs en tewerkstelling pleit Leman ook voor een sterke onafhankelijke organisatie die zich bezighoudt met immigratieproblematiek. “Deze instantie zou autonoom moeten kunnen functioneren om zo politieke aanbevelingen te kunnen die nodig zijn. Zo kan men meer aandacht besteden aan interculturele relaties tussen de gemeenschappen en de werkelijke toekomstplannen van immigranten onderzoeken,” besluit Leman. (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content