Energiepact: SP.A betreurt dat oppositie niet betrokken wordt

Bert Wollants © Belga Image

De oppositie reageert gematigd positief op het interfederaal Energiepact dat de vier energieministers in ons land bereikten, meerderheidspartij N-VA wil voorlopig niet weten van een kernuitstap tegen 2025.

N-VA wil geen beslissing over het energiepact nemen zonder dat duidelijk is wat het gaat kosten. ‘Als ik het energiepact doorlees, zie ik veel ambitie, maar weinig cijfers. Wij willen eerst alle cijfers op tafel. We gaan geen beslissing nemen zonder dat we weten wat dit gaat kosten’, zei Kamerlid en energiespecialist van de partij Bert Wollants op Radio 1.

Maandag raakten de vier energieministers van het land het eens over een interfederaal Energiepact met de grote beleidslijnen voor de toekomst van het Belgische energie- en klimaatbeleid tot 2050. Naar verluidt wordt daarin ook de kernuitstap tegen 2025 bevestigd.

Het plan moet nog goedgekeurd worden door de verschillende regeringen, maar N-VA, die zowel in de federale als in de Vlaamse regering zit, maakte vorige week duidelijk dat het niet eens is met een pact waarin staat dat de kerncentrales tegen 2025 moeten sluiten.

Geen akkoord

Wollants wijst erop dat de kernuitstap tegen 2025 niet in het regeerakkoord staat. ‘Er staat letterlijk dat er enkel een kernuitstap kan komen als er geen gevaar is voor de energiebevoorrading en als het op een veilige, duurzame en betaalbare manier kan.’

Een kernuitstap is voor hem dus nog geen besliste zaak. ‘De discussie moet nog gevoerd worden. Als ik mij niet vergis hebben de ministers niet het mandaat gekregen om te beslissen wat ze willen. Er zitten nog andere partijen in de regering, en die moeten dit mee goedkeuren’.

Groen ‘voorzichtig positief’

Oppositiepartij Groen is positief over het Energiepact, maar blijft voorzichtig. ‘Voor een ambitieus en duidelijk energiepact is Groen een partner, ook vanuit de oppositie’, stellen federaal fractieleider Kristof Calvo en Vlaams Parlementslid Johan Danen in reactie op de berichten over een akkoord tussen de vier Energieministers.

‘De kernuitstap ondubbelzinnig bevestigen is een cruciaal onderdeel van zo’n interfederaal energiepact’, zegt Calvo. ‘Pas met een kernuitstap krijg je een grote doorbraak van hernieuwbare energie, noodzakelijk om onze klimaatdoelstellingen te halen. Voor ons moet die bevestiging er absoluut in. Hopelijk laat N-VA haar plan varen om de oude kerncentrales van Engie nog te verlengen.’

‘Dat we ook al vooruitkijken naar 2050, is een goede zaak. Er is sprake van 100 procent hernieuwbare energie tegen dat jaar. Als ook die doelstelling duidelijk wordt afgesproken, is dat een belangrijk feit. Ook de aandacht voor energie-efficiënte is een goede zaak’, vindt Danen.

‘Het is wachten op de eigenlijke teksten en de goedkeuring door de regeringen. We hebben heel wat jaren moeten aandringen. Maar nu lijken ook andere partijen samen met ons “ja” te zeggen tegen de kernuitstap en een doorbraak van hernieuwbare energie. Die kans moeten we grijpen. Het is hoog tijd. Hopelijk zegt ook N-VA duidelijk ja tegen deze belangrijke beslissingen, zodat we eindelijk aan de energietoekomst kunnen beginnen werken.’

Lange termijn

‘We hebben ons altijd als een constructieve partner opgesteld en we zullen dat in de toekomst blijven doen’, reageren SP.A-parlementsleden Karin Temmerman en Rob Beenders. ‘De toekomst is aan de hernieuwbare energie en energiebesparing. Ons land kan daarin niet ambitieus genoeg zijn. Het gaat tenslotte over de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.’

SP.A betreurt wel de manier waarop het Energiepact tot stand is gekomen. ‘Dat is een ambitie die ver over de volgende verkiezingen heen reikt. Om dit te realiseren hadden de vier energieministers niet enkel hun regeringspartijen maximaal moeten betrekken maar ook de oppositiepartijen en het middenveld’, zegt Rob Beenders.

De oppositiepartij roept N-VA op de wens om de kerncentrales langer open te houden op te bergen. Enkel als dat zeker is kunnen de noodzakelijke investeringen in hernieuwbare energie gebeuren en kunnen we onze klimaatdoelstellingen halen.

‘Dagdromerij’

Het Vlaams Belang kijkt met grote belangstelling uit naar de houding van de N-VA. Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin stelt vast dat de energieministers vasthouden aan wat hij omschrijft als ideologische dagdromerij. ‘De doelstellingen rond windenergie betekenen dat er méér dan het vijfvoud aan windmolens moeten bijkomen. Waar zullen die windmolens geplaatst worden? De lokale protesten zijn nu al – vaak terecht – massaal. En wat met de CO2-uitstoot van de gascentrales die de kerncentrales moeten vervangen?’, vraagt hij zich af.

Het Vlaams Belang maakt zich bovendien ernstig zorgen over de energiebevoorrading en -betaalbaarheid. ‘De berichtgeving laat meer dan ooit vermoeden dat de plannen die voorliggen niet realistisch zijn en geen waarborg betekenen voor onze energiebevoorrading en vooral ook voor de betaalbaarheid van de energiefactuur die de voorbije jaren – onder meer door de ondersteuningsmechanismen van hernieuwbare energie – al duizelingwekkend steeg’, aldus nog Sintobin.

Hij wijst er bovendien op dat er nog steeds geen enkele definitieve onafhankelijke studie is die bewijst dat België zonder kernenergie kan.

Partner Content