Energieleveranciers dumpen 8.500 gezinnen

05/01/12 om 06:20 - Bijgewerkt om 06:20

In een jaar tijd zijn er in Vlaanderen 8.455 gezinnen gedumpt door hun energieleverancier. Reden: ze konden hun factuur voor gas of elektriciteit niet meer betalen.

Volgens Het Belang van Limburg zijn nu al 111.000 Vlamingen energie-arm.

De stijging is des te opvallender omdat 2011 het warmste jaar ooit was en we tot eenvijfde minder energie hebben verbruikt. Toch is de energiefactuur in drie jaar tijd met 30 procent gestegen. Een

stijging die voor veel Vlaamse gezinnen onhoudbaar blijkt. "De cijfers zijn dramatisch", zegt Geert Marrin, van Samenlevingsopbouw Vlaanderen, een organisatie die zich met energie-armoede bezighoudt.

Weinig begrip

"De hele onderkant van de samenleving dreigt af te breken. Maar de energieleveranciers tonen weinig begrip."

De stijging is ook minister van Energie Johan Vande Lanotte (SP.A) opgevallen. "Ik ben mij heel erg bewust van het probleem. Waarom liggen onze energieprijzen zoveel hoger dan in onze buurlanden? Ik wil daar snel een antwoord op." De minister heeft daarom een studie besteld bij energieregulator CREG en het Prijzenobservatorium.

Een energieleverancier kan een klant afsluiten als die een aantal keren niet betaalt. Een netbeheerder, zoals Eandis of Infrax, moet de gedumpte klanten dan voorzien van stroom en gas met een budgetmeter.(Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners