Energie onbetaalbaar voor steeds meer Brusselaars

20/01/12 om 17:19 - Bijgewerkt om 17:19

Steeds meer Brusselse gezinnen kunnen hun energie niet meer betalen. Dat blijkt uit cijfers van Brugel, de Brusselse regulator voor energie die BrusselNieuws.be kon inkijken.

Energie onbetaalbaar voor steeds meer Brusselaars

© belga

"De crisis laat zich duidelijk voelen: mensen kunnen hun energiefactuur niet meer of niet meer meteen betalen", vertelt Pascal Misselyn, woordvoerder van Brugel. Volgens hem zijn vandaag meer dan 14.000 Brusselse gezinnen aangewezen op een vermogensbegrenzer. Dat zijn er 2.000 meer dan vorig jaar. Als klanten na verschillende aanmaningen hun factuur niet betalen, kan de leverancier zo'n vermogensbegrenzer laten installeren door netbeheerder Sibelga. De klanten hebben dan nog 10, soms 20, ampère elektriciteit ter beschikking, goed voor een koelkast, verlichting en televisie.

Gestegen energieprijs

"Maar niet alleen de crisis, ook de gestegen energieprijs zorgt voor meer achterstallige betalingen", aldus Misselyn. Brugel berekende dat het tarief voor een mediane verbruiker in Brussel in een jaar tijd met ongeveer 10 procent gestegen is.

Vrederechter

Wie zijn factuur niet betaalt en zich niet aan het afbetalingsplan houdt of weigert een vermogensbegrenzer te gebruiken, kan uiteindelijk door de vrederechter afgesloten worden van het netwerk. Maar dat overkomt steeds minder mensen. In 2009 werd er bij ongeveer 700 gezinnen de elektriciteit afgesloten, terwijl dat er in 2011 nog slecht 200 waren. (Belga/MA)

Onze partners