Emotionele dag op proces Janssen

17/10/11 om 20:52 - Bijgewerkt om 20:52

Maandag werden de laatste getuigen gehoord in wat een emotionele procesdag was, die escaleerde toen de familie van Ronald Janssen aan het woord kwam.

Maandag werden de laatste getuigen gehoord in het proces Janssen. Het werd een bewogen en emotionele procesdag die naar het einde toe escaleerde tijdens de getuigenissen van de ex-partner van Janssen en van zijn familie. Vooral de open brieven van zijn oudste zus en moeder zorgden voor heel wat opschudding bij de families van de slachtoffers.

De dag begon met onder andere een getuigenis van Marc M., de pedagogisch directeur van Janssen. De man had niet veel goeds te vertellen over Janssen. "Als ik een top drie moet maken van minst goede leerkrachten, dan zou Janssen er zeker tussen staan. Hij had geluk dat hij vast benoemd was. Anders had ik zijn opdracht zeker niet verlengd", klonk het.

Ex van Janssen minimaliseert verkrachting

In de namiddag liepen de gemoederen in de assisenzaal hoog op. Zo zorgde de getuigenis van zijn ex-partner voor de nodige opschudding. De vrouw, die elf jaar samen was met Janssen, minimaliseerde haar verkrachting door Janssen in 2005. Omdat de vrouw haar klacht uiteindelijk introk werd Janssen vrijgesproken. "Eigenlijk heb ik nooit een klacht willen indienen. Na de bewuste feiten ben ik naar de politie gegaan om hulp te zoeken, niet om een klacht neer te leggen", vertelde de ex.

Helemaal emotioneel werd het tijdens de getuigenissen van de moeder en de oudste zus van Janssen. Beiden eindigden hun getuigenis met een open brief vol lovende woorden over Ronald. Zo vertelde de moeder onder meer dat hij Annick mee naar huis had genomen omdat Ronald van thuis uit geleerd heeft dat jonge meisjes 's nachts niet alleen naar huis mogen fietsen.

Oudste zus: 'Geen mens is honderd procent perfect'

Ook de oudste zus benadrukte de goede kanten van Ronald. "Hij was een liefhebbende huisvader, speelde met zijn kinderen en maakte altijd heerlijk eten voor hen klaar. Wat Ronald bezielde om dit te doen weet ik niet, maar geen enkele mens is honderd procent perfect", vertelde de zus. Voor de families van de slachtoffers waren deze woorden er te veel aan en ze verlieten onthutst de zaal.

Dinsdag hervat het proces met de pleidooien van de burgerlijke partijen. Meester Jef Vermassen, advocaat van de familie Van Uytsel, zal als eerste aan het woord komen. (Belga/SD)

Onze partners