Emoties laaien op in euthanasiedebat: 'Uitspraak dat we kinderen gaan doodspuiten, treft ons recht in het hart'

12/02/14 om 18:05 - Bijgewerkt om 18:07

Terwijl het debat over de uitbreiding van de euthanasiewet naar wilsbekwame jongeren in het parlement wordt gevoerd, laaien bij voor- en tegenstanders onder de kinderartsen de emoties hoog op.

Emoties laaien op in euthanasiedebat: 'Uitspraak dat we kinderen gaan doodspuiten, treft ons recht in het hart'

Euthanasie voor minderjarigen © Thinkstock

Voorstanders van euthanasie bij minderjarigen hebben inderhaast een persconferentie georganiseerd om "de emotionele chantage" van de tegenstanders te weerleggen. Dr. Gerlant Berlaer betreurt dat het serene debat na meer dan tien jaar discussie nog dreigt te escaleren.

Een groep van 160 kinderartsen overhandigde een brief aan Kamervoorzitter Flahaut met de vraag om de stemming over de uitbreiding van de euthanasiewet uit te stellen. Dr. Berlaer en kinderoncoloog Jutte van der Werf ten Bosch reageerden in naam van hun collega's verontwaardigd op de "demarche".

Doodspuiten

"Voor de goede orde. Er zijn in België 1.600 kinderartsen en 400 artsen in opleiding, wat wil zeggen dat er meer dan 1.000 artsen de petitie niet hebben ondertekend", zegt dr. Berlaer. Het stoort hem en zijn collega's dat de tegenstanders inspelen op de emotie.

"De uitspraak dat we kinderen gaan 'doodspuiten' heeft ons recht in het hart getroffen", aldus Berlaer. Deze kinderartsen hebben er ook bedenkingen bij dat deze uithaal er nu komt, een dag voor de plenaire zitting en twee dagen voor de stemming.

"Ze verwijten ons dat we de wet er 'rap rap' willen doordrukken. Maar er zijn al meer dan 30 hoorzittingen geweest, waar waren die stemmen toen? ", vraagt Berlaer zich af.

"Wij willen de bevolking geruststellen, wij zijn niet over een nacht ijs gegaan", aldus Berlaer.

Profileringsdrang

De voorstanders van de uitbreiding van de wet beroepen zich bovendien op de wet patiëntenrecht uit 2002. "Volgens die wet kan elke Belg, ongeacht zijn leeftijd, alle behandelingen weigeren, ook de levensreddende behandelingen", verduidelijkt dr. Distelmans.

"Dat wil zeggen dat ook een minderjarige kan beslissen om een behandeling te weigeren, wat erop neerkomt dat de patiënt verkiest te sterven. Het is dus juridisch vastgelegd dat minderjarigen wilsbekwaam zijn", zegt Distelmans.

Net zoals zijn collega's vindt dr. Distelmans de argumentatie van de tegenstanders "intellectueel oneerlijk". Hij beschouwt de petitie dan ook als een laatste stuiptrekking. "Tachtig procent van de bevolking is niet gekant tegen een uitbreiding van de wet. Ik kan die brief dan ook alleen maar verklaren door hun profileringsdrang", besluit dr. Distelmans. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners