Els Beerten bekroond als jeugdauteur

02/03/13 om 15:26 - Bijgewerkt om 15:26

Met de uitreiking van de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Jeugdliteratuur wordt de Jeugdboekenweek op gang getrapt. Gelukkige dit jaar is schrijfster Els Beerten.

Els Beerten bekroond als jeugdauteur

© Mirjam Devriendt

Met het werk 'Allemaal willen we de hemel' wordt Els Beerten bekroond als jeugdschrijfster. De jury huldigt Beerten en noemt haar boek over de Tweede Wereldoorlog "meer dan zomaar een spannend oorlogsverhaal. Het is een roman over opgroeien en verantwoordelijkheid nemen voor wat je in het leven doet."

'Allemaal willen we de hemel' vertelt het verhaal van Jef, zijn zus Renée, broer Remi en vriend Ward en speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Beerten kruipt elk hoofdstuk in de huid en de gedachtewereld van één van de personages. Zo toont ze aan jonge lezers wat een ongelofelijk invloed de oorlog heeft op het leven van de jongeren en de keuzes die ze maken in het leven. Sommige van die keuzes hebben verregaande en zelfs tragische gevolgen.

Onmiddellijk een klassieker

"Beerten houdt met haar werk ook onrechtstreeks een pleidooi voor de kracht van kunst: muziek is de rode draad in haar verhaal en verbindt de vier personages met elkaar. De meerdere stemmen die aan bod komen in het boek dwingen te lezer om na te denken over goed, kwaad, waarheid en leugen."

De schrijfster ontving uit de handen van Cultuurminister Joke Schauvliege (CD&V) een geldprijs van 12.500 euro en een bronzen beeld. Ook minister Schauvliege was in de wolken met de keuze van de jury. "Het boek toont aan hoe dun de grens tussen een adolescenten- of volwassenenroman is. Het werk grijpt alle leeftijden naar de keel en verdient, zeker in het Jaar van het Voorlezen, om 'voortgezelen' te worden".

TeletijdmachineBeerten zelf was alvast erg gelukkig met haar kersverse prijs. "Ik sprong een gat in de lucht toen ik het nieuws vernam, en dat mag je best letterlijk nemen." Volgens de schrijfster was het geen typisch 'Els Beertenboek'. "Ik wilde een verhaal schrijven over iemand die vol goede bedoelingen op pad gaat, en hoe die ongewild zijn omgeving meesleurt in die gemaakte keuzes."

Beerten kreeg het boek in 2008 voor het eerst in handen. "Ik was meteen de kluts kwijt. Het geeft geen antwoorden op vragen, en laat de lezer eigenlijk vol twijfel achter. Het heeft me één ding geleerd: dat het grote gelijk niet bestaat."

"Bovendien wist ik niets over de Tweede Wereldoorlog. Ik miste met momenten echt een teletijdmachine, al kon ik wel rekenen op familie en vrienden om me te helpen."

Jeugdboekenweek 2013

Els Beerten (1959) groeide op in Koersel. Ze onderwijst sinds 1985 Nederlands, Engels en creatief schrijven in Aarschot. "Allemaal willen we de hemel" verscheen in 2008 en werd een instant klassieker in Vlaanderen en Nederland. Het boek werd in 2009 bekroond met onder andere de Boekenleeuw, de Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer en de Gouden Lijst. De Duitse vertaling werd tweemaal genomineerd voor de Deutscher Jugendliteraturpreis.

Met de uitreiking van de prijs, gaat de Jeugdboekenweek 2013 officieel van start. Tot en met 17 maart organiseren boekenhandels, bibliotheken en culturele centra een hele hoop activiteiten om boeken voor kinderen en jongeren in de kijker te brengen. (EA)

Onze partners