Elke week drie producten uit rekken gehaald

© belga

Sinds begin dit jaar heeft het Federaal Voedselagentschap (FAVV) al 94 keer een product uit de rekken gehaald omdat er gevaar bestond voor de volksgezondheid. Dat is opvallend, want in heel 2017 moesten ‘slechts’ 54 producten uit de rekken worden gehaald, schrijven Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg donderdag.

Toch betekent dit niet dat ons voedsel onveiliger is geworden, zegt Theo Niewold, professor voeding en gezondheid (KU Leuven). Er wordt gewoon veel meer gecontroleerd dan vroeger, ook door de bedrijven zelf.

‘Niemand wil aan de basis liggen van de volgende fipronilcrisis’, zegt hij. ‘Dus voert iedereen zijn eigen controles op. Ons voedsel is nog nooit zo veilig geweest als nu.’

Dorine Van Geert van het FAVV bevestigt. ‘Naast onze eigen steekproeven zien we dat bedrijven zelf beter controleren.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content