‘Elke dag tot 1.500 incidenten tussen automobilisten en afvalophalers’

© Belga

Elke afvalophaler wordt gemiddeld één keer per dag geconfronteerd met onaangepast gedrag van andere weggebruikers. Koepelorganisatie Interafval roept automobilisten op om meer aandacht te hebben voor het werk van afvalophalers met een speciale week.

Interafval, het samenwerkingsverband van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), de Vlaamse afvalintercommunales en de instanties voor lokaal afvalbeleid, spreekt van ‘600 tot 1.500 incidenten per dag’. In het kader van de eerste ‘Week van de afvalophaler’, van 21 tot en met 25 november, roept wil de koepelorganisatie dat weggebruikers meer aandacht hebben voor het werk van de afvalophalers.

‘Afvalophalers trotseren elke dag weer en wind zodat we ons op een makkelijke manier van ons afval kunnen ontdoen. Ze worden daarbij helaas ook geconfronteerd met onveilige verkeerssituaties’, klinkt het in een persbericht van de VVSG. Volgens de VVSG passen automobilisten hun gedrag nog al te vaak onvoldoende aan aan de afvalophaling. Het kan dan gaan om bestuurders die de afvalophalers de pas afsnijden, of onophoudelijk toeteren en intimiderende gebaren maken.

In totaal zou het gaan om 600 tot 1.500 dergelijke incidenten per dag. ‘In zeldzame gevallen leidt dit tot fysieke confrontaties, maar daar hebben we geen concrete cijfers van’, zegt Piet Coopman, stafmedewerker afvalbeleid bij de VVSG.

Om mensen op te roepen om meer aandacht te hebben voor het werk van de afvalophalers lanceert Interafval dit jaar voor het eerst een ‘Week van de afvalophaler’, van 21 tot en met 25 november. De campagne wil de afvalophalers en het personeel van recyclageparken in de bloemetjes zetten. ‘Door hun werk raakt elk gezin op een efficiënte manier zijn afval kwijt. Hun inzet bepaalt mee de hoge recyclagecijfers van Vlaanderen. Tijdens de Week van de afvalophaler roepen we mensen dan ook op om hun ophaler of recyclageparkwachter te bedanken voor hun werk’, besluit Coopman. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content