Elke dag drie buitenlanders betrapt als valse zelfstandige

Daniel Ducarme © Belga

In ons land is vorig jaar een recordaantal fictieve zelfstandigen betrapt. Van de 8.500 buitenlanders die zich als zelfstandige inschreven, schrapte het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ) er 990 omdat ze in werkelijkheid geen activiteit uitoefenden. Dat bericht De Tijd woensdag.

Door zich als ondernemer voor te doen proberen de fraudeurs hier een uitkering te krijgen. Het gaat vooral om Oost-Europeanen. Als Europese onderdanen krijgen ze een verblijfsrecht van meer dan drie maanden, waardoor ze aanspraak kunnen maken op een leefloon en op kindergeld. Als ze sociale bijdragen betalen, kunnen de valse zelfstandigen ook genieten van sociale voordelen, zoals een ziekte-uitkering of pensioen.

Het aantal geschrapte zelfstandigen ligt op het hoogste niveau sinds de invoering van een nieuwe controleprocedure in 2010. De afgelopen drie jaar verdubbelde het aantal controles door de dienst Fictieve Aansluitingen van de RSVZ, blijkt uit het antwoord van minister van Zelfstandigen Denis Ducarme (MR) op een parlementaire vraag van Barbara Pas (Vlaams Belang).

Partner Content