Elio Di Rupo waarschuwt voor gevaren van rechts en nutteloosheid van extreemlinks

30/03/14 om 15:35 - Bijgewerkt om 15:41

Premier Elio Di Rupo (PS) waarschuwt voor de sociale gevaren van de programma's van de rechtse partijen, als voor de nutteloosheid van een stem voor extreemlinks.

Elio Di Rupo waarschuwt voor gevaren van rechts en nutteloosheid van extreemlinks

Premier Elio Di Rupo (PS) spreekt de Kamer toe. © Belga

Tijdens L'Indiscret op RTBF riep eerste minister Elio Di Rupo (PS) op om de PS te behouden als grootste partij van het Franstalig politiek landschap. Volgens de premier houden de programma's van rechtse partijen "sociale gevaren in" en is een stem op extreemlinks "nutteloos."

Voor Di Rupo, wiens eerste regering gevormd werd zonder de N-VA die in 2010 de grootste partij van België geworden was, ligt de uitdaging voor 25 mei dit keer "bij de partijen in het zuiden van land". Die hebben volgens hem zeer verschillende visies op de samenleving.

MR: 'Absurd'

Elio Di Rupo, die nog steeds titelvoerend voorzitter van de PS is, wijst meteen de fiscale hervorming van de MR met de vinger. De Franstalige liberalen willen "de tien procent rijksten van de bevolking meer geven, terwijl wij één procent van de rijksten willen recupereren. Met de MR zal een minister 6.500 euro per jaar meer verdienen. Wij hebben dat niet nodig", zei de premier.

MR-voorzitter Charles Michel reageerde op de politieke uitzendingen van RTBF en RTL-TVi dat de verklaringen van Di Rupo "absurd" waren en elke realiteitszin misten. Di Rupo pleitte voor een budgettair neutrale fiscale hervorming. De MR-voorstellen veronderstellen volgens hem dat er geraakt wordt aan de sociale zekerheid "wat gevaren inhoudt voor de gepensioneerden en de gezondheidszorg".

'PVDA mist politieke ervaring'

Di Rupo waarschuwde er ook voor dat een stem voor de PVDA de weg openlegt voor rechts. De extreemlinkse partij mist de politieke ervaring en gaat ook op sociaal vlak niets voorleggen, in tegenstelling tot de PS, die de sociale zekerheid verdedigd heeft. "In Brussel en Wallonië hebben we een nuttige stem nodig, een stem voor de PS", luidde de boodschap van de eerste minister. (Belga/AVE)

Onze partners