Elio Di Rupo voor het blok: zelf kiezen of verkiezingen

29/04/11 om 17:35 - Bijgewerkt om 17:35

De onderhandelingen voor de vorming van een regering zijn op een punt gekomen dat PS-voorzitter Elio Di Rupo voor het blok wordt gezet.

Elio Di Rupo voor het blok: zelf kiezen of verkiezingen

© Belga

Na een werklunch met de voorzitters van de Vlaamse partijen heeft Koninklijk onderhandelaar Wouter Beke (CD&V) een tussentijds verslag uitgebracht bij koning Albert. De vorderingen die Beke de jongste weken heeft gemaakt zijn zeer gering. De vorming van een federale regering is nog veraf.

Ergernis

Intussen zorgen de besluiteloosheid van PS-voorzitter Elio Di Rupo en de voortdurende weigering van de Franstalige partijen om de voorstellen in verband met de hervorming van de financieringswet in overweging te nemen voor grote ergernis bij de Vlaamse onderhandelaars.

Het is de bedoeling dat Beke nog een weekje voort zwoegt. Nu afhaken zou de indruk wekken dat de koninklijk onderhandelaar in zijn opdracht is mislukt.

Verkiezingen

Tegen eind volgende week legt Beke de bal terug in het kamp van N-VA en PS, de overwinnaars van de verkiezingen van juni 2010.

Elio Di Rupo moet dan de keuze maken: of hij neemt zelf het voortouw van de onderhandelingen of hij laat het initiatief aan Bart De Wever. Weigert Elio Di Rupo die keuze te maken, dan mag het land het zich opmaken voor nieuwe verkiezingen. (RVC)

Lees meer over:

Onze partners